InfoCons a realizat un studiu pentru produsele tip pizza congelată, ce se regăsesc pe piața din România.
Eșantionul analizat este alcătuit din 62 produse, având drept producători / distribuitori :
– Oetker RO SRL; Kaufland Romania SCS; Lidl Discount SRL; Macromex SRL; Maresi Food Broker SRL; Orkla Foods Romania SA; SVILA SRL .
Brandurile sub care sunt comercializate produsele sunt următoarele :
– Auchan ; Casa Romantica ; Oetker ; Dutch Style ; Edenia ; Italiamo ; Kaufland Classic ; Mama Mia ; Naturli ;
– Pizza Rizza ; San Fabio ; Svila ; Tomi ; Trattoria Alfredo ; Vemondo .
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor produselor au rezultat:
→ Din punct de vedere al ingredientului principal :
– 96.77 % din produse au în compoziție ca prim ingredient făină de grâu ;
– un produs din cele analizate are în compoziție ca prim ingredient brânză (Mozzarella cu pastă tare, Edam) ;
– un produs din cele analizate are în compoziție ca prim ingredient apă .
→ Din punct de vedere al tipului de făină conținut în produs :
– 64.51 % dintre produsele studiate au în compoziție făină de grâu ;
– 30.64 % dintre produsele studiate au în compoziție făină albă 480 din grâu ;
– 3.22 % dintre produsele studiate au în compoziție făină albă din grâu ;
– 1.61 % dintre produsele studiate au în compoziție făină de orez .
→ Din punct de vedere al ingredientelor de bază :
Cantitatea procentuală a ingredientelor de bază variază între 6.66% și 51.20%
– 96.77% din produsele analizate menționează procentul ingredientelor de bază
-3.23% din produsele analizate NU menționează procentul ingredientelor de bază
Exemplu :
Pizza guseppe cu carne de pui si condiment curry contine : 6.3% pui fiert si 0,3% condiment curry (sare, condimente, verdeata, ceapa praf, zahar), un total de 6.6 % ingrediente mentionate in descrierea produsului ;
Pizza cu 4 branzeturi: Mozzarella, Gorgonzola Dop, Asiago Dop,Pecorino Romano Dop contine : branza mozzarella 12,8% (lapte, sare, cheag microbian), branza Gorgonzola DOP 6,4% (lapte), branza Asiago DOP 5,1% (lapte), branza Pecorino Romano DOP 3,5% (lapte de oaie), un total de 27.8 % ingrediente mentionate in descrierea produsului ;
Mini Pizza acoperite din belsug cu branza Mozzarella , branza Emmental,branza tare si sos de rosii,pe blat subtire si crocant contine : 19% rosii pasate , 16% branza mozzarella, 12% branza Emmental, 4,2% branza tare , un total de 51.20 % ingrediente mentionare in descrierea produsului.
→ Din punct de vedere al conținutului de alergeni :
– 98.38 % dintre produse au în componență cereale care conțin gluten (grâu, orz) ;
– 98.38 % dintre produse conțin lapte și produse derivate ;
– 14.51 % dintre produse conțin soia (și produse derivate) .
→ Din punct de vedere al cantității de sare :
Cantitatea de sare variază între 0.7 g și 1.6 g , raportat la 100 g produs .
Cantitatea de sare raportată la cantitatea totală a produsului (cantitatea netă variază de la 216 la 570 grame), este cuprinsă între 2.04 g si 6.44 g :
– 6.44 grame de sare este cea mai mare valoare conținută de 1.61% dintre produse ;
– 17.74 % dintre produse conțin peste 5 grame de sare, valoare zilnică maximă, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ;
– 14.51 % dintre produse conțin mai puțin de 3 grame de sare ;
– 2.04 grame de sare este cea mai mică valoare regăsită în 1.61 % dintre produsele studiate.
→ Din punct de vedere al cantității de zahăr :
Cantitatea de zahăr variază între 1.2 g și 7.5 g , raportat la 100 g produs .
Cantitatea de zahăr raportată la cantitatea totală a produsului (cantitatea netă variază de la 216 la 570 grame), este cuprinsă intre 4.02 g si 28.87 g :
– 28.87 grame de zahăr este cea mai mare valoare conținută de 1.61% dintre produse ;
– 1.61% dintre produse conțin peste 25 grame de zahăr, valoare zilnică maximă, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ;
– 45.16% dintre produse conțin mai puțin de 10 grame de zahăr ;
– 4.02 grame de zahăr este cea mai mică valoare regăsită în 1.61 % dintre produsele studiate .
→ Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți :
– 74.19 % dintre produse au în compoziție cel puțin un aditiv alimentar (E-uri) .
→ Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 11:
– 3.22 % din produsele analizate au în compoziție 11 E-uri ;
– 3.22 % din produsele analizate au în compoziție 9 E-uri ;
– 1.61 % din produsele analizate au în compoziție 8 E-uri ;
– 11.29 % din produsele analizate au în compoziție 6 E-uri ;
– 4.84 % din produsele analizate au în compoziție 5 E-uri ;
– 16.13 % din produsele analizate au în compoziție 4 E-uri ;
– 9.68 % din produsele analizate au în compoziție 3 E-uri ;
– 14.52 % din produsele analizate au în compoziție 2 E-uri ;
– 9.68 % din produsele analizate au în compoziție 1 E ;
– 25.81 % din produse NU conțin aditivi alimentari .
→ Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent , situația se prezintă astfel:
– 65.22% dintre produse au în componență Nitrit de Sodiu (E250) ;
– 58.70% dintre produse au în componență Amidon Modificat (E1422) ;
– 47.83% dintre produse au în componență Ascorbat de Sodiu (E301) .
Studiul integral poate fi accesat AICI .