<
Actualitate

Studiu InfoCons : Pizza congelată – Până la 11 aditivi alimentari (E-uri)

InfoCons a realizat un studiu pentru produsele tip pizza congelată, ce se regăsesc pe piața din România.

Eșantionul analizat este alcătuit din 62 produse, având drept producători / distribuitori :

– Oetker RO SRL; Kaufland Romania SCS; Lidl Discount SRL;  Macromex SRL; Maresi Food Broker SRL; Orkla Foods Romania SA;  SVILA SRL .

Brandurile sub care sunt comercializate produsele sunt următoarele :

– Auchan ; Casa Romantica ;  Oetker ; Dutch Style ;  Edenia ;  Italiamo ; Kaufland Classic ; Mama Mia ;  Naturli ;

– Pizza Rizza ;  San Fabio ; Svila ; Tomi ; Trattoria Alfredo ; Vemondo .

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor produselor au rezultat:

→ Din punct de vedere al ingredientului principal :

– 96.77 % din produse au în compoziție ca prim ingredient făină de grâu ;

– un produs din cele analizate are în compoziție ca prim ingredient brânză (Mozzarella cu pastă tare, Edam) ;

– un produs din cele analizate are în compoziție ca prim ingredient apă .

→ Din punct de vedere al tipului de făină conținut în produs :

–  64.51 % dintre produsele studiate au în compoziție făină de grâu ;

– 30.64 % dintre produsele studiate au în compoziție făină albă 480 din grâu ;

–  3.22 % dintre produsele studiate au în compoziție făină albă din grâu ;

–  1.61 % dintre produsele studiate au în compoziție făină de orez .

→ Din punct de vedere al ingredientelor de bază :

Cantitatea procentuală a ingredientelor de bază variază între 6.66% și 51.20%

– 96.77% din produsele analizate menționează procentul ingredientelor de bază

-3.23% din produsele analizate NU menționează procentul ingredientelor de bază

Exemplu :

Pizza guseppe cu carne de pui si condiment curry  contine : 6.3% pui fiert si 0,3% condiment curry (sare, condimente, verdeata, ceapa praf, zahar), un total de 6.6 % ingrediente mentionate in descrierea produsului ;

Pizza cu 4 branzeturi: Mozzarella, Gorgonzola Dop, Asiago Dop,Pecorino Romano Dop contine : branza mozzarella 12,8% (lapte, sare, cheag microbian), branza Gorgonzola DOP 6,4% (lapte), branza Asiago DOP 5,1% (lapte), branza Pecorino Romano DOP 3,5% (lapte de oaie), un total de 27.8 % ingrediente mentionate in descrierea produsului ;

Mini Pizza acoperite din belsug cu branza Mozzarella , branza Emmental,branza tare si sos de rosii,pe blat subtire si crocant contine : 19% rosii pasate , 16% branza mozzarella, 12% branza Emmental,  4,2% branza tare ,  un total de 51.20 % ingrediente mentionare in descrierea produsului.

 

   → Din punct de vedere al conținutului de alergeni :

– 98.38 % dintre produse au în componență cereale care conțin gluten (grâu, orz) ;

– 98.38 % dintre produse conțin lapte și produse derivate ;

– 14.51 % dintre produse conțin soia (și produse derivate) .

 

 → Din punct de vedere al cantității de sare :

Cantitatea de sare variază între 0.7 g și 1.6 g , raportat la 100 g produs .

Cantitatea de sare raportată la cantitatea totală a produsului (cantitatea netă variază de la 216 la 570 grame), este cuprinsă între 2.04 g si 6.44 g :

 

– 6.44 grame de sare este cea mai mare valoare conținută de 1.61% dintre produse ;

– 17.74 % dintre produse conțin peste 5 grame de sare, valoare zilnică maximă, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ;

– 14.51 % dintre produse conțin mai puțin de 3 grame de sare ;

– 2.04 grame de sare este cea mai mică valoare regăsită în 1.61 % dintre produsele studiate.

  

→ Din punct de vedere al cantității de zahăr :

Cantitatea de zahăr variază între 1.2 g și 7.5 g , raportat la 100 g produs .

 

Cantitatea de zahăr raportată la cantitatea totală a produsului (cantitatea netă variază de la 216 la 570 grame), este cuprinsă intre 4.02 g si 28.87 g :

– 28.87 grame de zahăr este cea mai mare valoare conținută de 1.61% dintre produse ;

– 1.61% dintre produse conțin peste 25 grame de zahăr, valoare zilnică maximă, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ;

– 45.16% dintre produse conțin mai puțin de 10 grame de zahăr ;

– 4.02 grame de zahăr este cea mai mică valoare regăsită în 1.61 % dintre produsele studiate .

 

→ Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți :

– 74.19 % dintre produse au în compoziție cel puțin un aditiv alimentar (E-uri) .

 

→ Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 11:

– 3.22 % din produsele analizate au în compoziție 11 E-uri ;

– 3.22 % din produsele analizate au în compoziție 9 E-uri ;

– 1.61 % din produsele analizate au în compoziție 8 E-uri ;

– 11.29 % din produsele analizate au în compoziție 6 E-uri ;

– 4.84 % din produsele analizate au în compoziție 5 E-uri ;

– 16.13 % din produsele analizate au în compoziție 4 E-uri ;

– 9.68 % din produsele analizate au în compoziție 3 E-uri ;

– 14.52 % din produsele analizate au în compoziție 2 E-uri ;

– 9.68 % din produsele analizate au în compoziție 1 E ;

– 25.81 % din produse NU conțin aditivi alimentari .

 

 Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent , situația se prezintă astfel:

– 65.22% dintre produse au în componență Nitrit de Sodiu (E250) ;

– 58.70% dintre produse au în componență Amidon Modificat (E1422) ;

– 47.83% dintre produse au în componență Ascorbat de Sodiu (E301) .

Studiul integral poate fi accesat AICI .

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS