<
Actualitate

Știai că în incinta Colegiului Național „Mihai Viteazul” există un muzeu de peste 100 de ani vechime?

Știai că în incinta Colegiului Național „Mihai Viteazul” există un muzeu de peste 100 de ani vechime?

Știai că în incinta Colegiului Național „Mihai Viteazul” există un muzeu de peste 100 de ani vechime?

Săptămânile ce urmează, AMoS va investi în infrastructura Colegiului Național „Mihai Viteazul”, prin proiectul „Comorile Arieșului”, finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat prin programul Spații Verzi, prin valorificarea a sute de exponate naturale din zona Turzii!

În 1911 a fost înființat la Colegiul Național „Mihai Viteazu” un Muzeu de Științe Naturale, care a adunat exponate naturale conservate prin mijloace tehnice specifice, în număr de 1369 de obiecte – în linii mari, cam o treime piese zoologice, o altă treime piese botanice și o altă treime minerale. Acesta conține inclusiv piese zoologice conservate din Cheile Turzii sau Cheile Turului, cu cel mai reprezentativ exponat zoologic din muzeu fiind acvila din Cheile Turzii, simbolul prezent și în stema României.

AMoS – Alianța pentru Mobilitate Socială investește împreună cu Colegiul Național „Mihai Viteazul” Turda și Asociația Club Științific Turda, lansând în curând pentru cadrele didactice și elevii din zona Turzii, deschiderea Muzeului Biodiversității Arieș, prin valorificarea a sute de exponate naturale, colecții cu coduri QR pentru a putea afla pe loc informații cu privire la acestea! Ne dorim ca generații de elevi din zona arieșeană să-l poată vizita, să-și dezvolte cunoștințele cu privire la bogățiile naturale ale comunității noastre și să devină cetățeni activi care contribuie la protejarea acestora!

„Este deosebit de important ca educația de mediu să se realizeze interactiv și să angreneze imaginația copiilor. S-a încercat, cu foarte puțin succes, în ultimii ani moralizarea sau prezentarea informației abstracte cu privire la protecția mediu. Ca în alte domenii sensibile, precum alimentația sănătoasă, sănătatea psihică sau consumul de droguri, observăm că această abordare nu funcționează. Elevii trebuie să vadă într-un cadru non-formal natura pentru a se putea îndrăgosti de ea și a își asuma datoria de a o proteja. Ne bucurăm că suntem parte a acestui demers și organizația noastră se va implica pentru a asigura caracterul științific și academic al acțiunilor realizate în proiect!” – transmite Ligia Mînican, Președinte Club Științific Turda.

Ce se va întâmpla diferit? Prin proiectul ”Comorile Arieșului” am reușit să obținem sprijin pentru a dezvolta activitatea muzeului. Ne dorim să poziționăm acest muzeu ca un Muzeu al Biodiversității Arieșene – dotat cu o platformă web care oferă informații despre exponate, mobilier expo și sprijinit de o echipă de elevi voluntari care să contribuie la promovarea sa.

Activitățile de dezvoltare ale muzeului sunt încă în lucru, dar în curând va putea primi oaspeți din comunitățile școlare care vor să realizeze activități interactive și imersive cu elevii lor, în special în ceea ce privește educația ecologică sau de științe ale naturii. Vom dezvolta și noi activități suport astfel încât, atunci când au loc vizitele, să fim pregătiți pentru a le face practice și distractive.

Astfel, AMoS va contribui prin „Comorile Arieșului” la dezvoltarea unei comunități responsabile cu privire la mediu, care protejează biodiversitatea locală și o va putea admira prin sute de bogății zoologice, botanice și minerale în cadrul muzeului. „Dragi profesori, în curând vă așteptăm cu brațele deschise alături de elevii voștri pentru a vizita Muzeul Biodiversității Arieș și descoperi sute de bogății naturale din zona Turzii! Ne bucurăm tare mult să vedem că societatea civilă sprijină activitatea școlii noastre și suntem trup și suflet pentru dezvoltarea demersurilor științifice și educaționale ale colegiului” – transmite Florin Potora – director Colegiul Național „Mihai Viteazu” Turda.

Dacă sunteți cadru didactic sau reprezentați conducerea unei școli din zona Arieș și sunteți interesați să colaborați în astfel de activități, vă stăm cu mult drag la dispoziție pe mobilitatesociala@gmail.com, pe pagina de Facebook: AMoS – Alianța pentru Mobilitate Socială sau Instagram: @amos.faptebune!

Proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

#AMoS #MuzeulBiodiversitățiiArieș #ComorileArieșului #SpațiiVerzi #FundațiaPentruParteneriat #MOLRomânia

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS