<
Actualitate

Statutul cadrelor militare, modificat

Statutul cadrelor militare a fost modificat prin Legea 101/2019, ce a intrat în vigoare din 16 mai. Potrivit acesteia, reglementări privind participarea la misiuni, dreptul la transport gratuit, concediu și pensie, calculul stagiului minim în grad.

Detalii din lege:
– gradele cadrelor militare în ordinea lor ierarhică în Ministerul Apărării Naţionale sunt: A. subofiţeri; A1. maiştri militari; B. ofiţeri (ofițeri cu grade inferioare, ofițeri cu grade superioare, generali și amirali)
– calitatea de cadru militar în activitate se menține și pe timpul suspendării din funcţii, alături de celelalte situaţii existente deja în lege.


– la cerere, militarul poate fi exceptat de la obligaţia de a participa la misiuni în afara ţării, dacă se află în una din situaţiile prevăzute de lege. De exemplu, dacă “unul sau ambii părinți sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă, și nu mai are alți frați sau surori majori, apți de muncă, ori mai are frați sau surori, dar aceștia nu pot contribui la întreținerea părinților deoarece sunt elevi sau studenți (fără limitarea anterioară, doar pentru cei aflaţi în instituţiile militare de învăţământ), sunt invalizi de gradul I sau II ori execută o pedeapsă privativă de libertate”.
– cadrele militare au dreptul la transport gratuit, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului (a fost eliminată limitarea, doar pentru efectuarea concediului de odihnă sau în cazul mutării dintr-o garnizoană în alta)


– cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii
– dreptul la concediu fără plată: cadrele militare în activitate confirmate în serviciul medical pot beneficia, suplimentar, de concedii fără plată, pe o durată de cel mult 4 ani, pentru formare profesională, cu obligaţia instituţiei de a reîncadra cadrul militar, din oficiu, pe funcția de pe care a fost suspendat, prin rezervarea acesteia
– cadrele militare în activitate au dreptul, anual, la un concediu pentru formare profesională, plătit, de până la 15 zile lucrătoare, a cărui durată nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual și este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce privește drepturile cuvenite personalului militar


– cadrele militare în activitate, din cadrul MApN, pe timpul cât se află în concediu de odihnă, concediu paternal, incapacitate temporară de muncă și în permisie beneficiază de solda de funcție, solda de grad, gradații și, după caz, solda de comandă, indemnizațiile, compensațiile, sporurile, primele, majorările și alte drepturi salariale cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS