<
Actualitate

Start la vaccinul anti gripă!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că va începe sezonul vaccinări antigripale.

„Începem acum. Începe sezonul. Există categorii la care compensarea este 100% – copiii până la 18 ani, persoanele peste 65 de ani și cei peste 45 de ani cu boli cronice, gravidele. Deci, invităm lumea să se prezinte la cabinetele medicilor de familie pentru prescripţia vaccinului gripal” a transmis Alexandru Rafila, citat de zcj.ro.

Cum să mă protejez de gripă?

  1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave:
  • Îndepărtați-vă de persoanele care tușesc sau strănută;

  • Evitați spațiile aglomerate;

  • Nu vizitați persoanele bolnave. În cazul în care vizitaţi sau îngrijiţi o persoană bolnavă ce prezintă simptomele gripei, este recomandat să purtaţi masca tot timpul cât sunteţi împreună în aceeaşi cameră.

  1. Aerisiți zilnic camera în care dormiți sau spațiul în care lucrați. Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-22 grade Celsius și igienizarea corespunzătoare a spațiilor și suprafețelor este esențială.
  2. Respectați regulile individuale și generale de igienă
  • Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun (spălatul trebuie să dureze cel puțin 20 secunde, mâinile se spală atât pe partea anterioară, cât și posterioară și se clătesc cu apă din abundență, apoi se usucă cu prosoape de hârtie sau aer cald). Dacă nu sunteți în apropierea apei, folosiți un agent de curățare pe bază de alcool. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă şi săpun este mult mai eficientă. Încercați să nu atingeți cu mâna ochii, nasul sau gura. Microbii se răspândesc frecvent în acest fel;

  • Este important ca persoanele care tușesc sau strănută, să-și acopere gura și nasul cu o batistă de unică întrebuințare, batista care se aruncă după utilizare;

  • Persoanele care prezintă simptome ale bolii (fac febră, au frisoane, tușesc etc.) trebuie să se prezinte la medic pentru efectuarea unui test ce poate stabili diagnosticul de gripă. Riscul de contagiozitate este maximum la debutul bolii;

  • Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, cu o temperatura medie de 22 – 24 grade Celsius). Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut pe care le va arunca după utilizare;

  • Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.

  1. Utilizarea măştii de către persoanele bolnave pentru a-i proteja pe contacţii direcţi. În cazul în care o persoană tuşeşte sau strănută, este recomandat să folosească o mască de protecție pentru a reduce riscul de infectare în rândul apropiaților. Masca este foarte utilă în următoarele situații: când bolnavul se află în contact apropiat cu persoane sănătoase, în mijloacele de transport, când merge la spital.
  2. Stil de viață sănătos. Se recomandă o alimentație echilibrată, consumul de fructe și legume bogate în vitamine, renunțarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.
  3. Vaccinarea este principalul mijloc de prevenire a gripei și a complicațiilor sale.
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS