Chiar dacă au o utilitate banală, multe dintre gospodine folosindu-le de sărbători, la cozonaci, stafidele sunt pline de beneficii pentru organismul nostru.
– Stafidele sunt bune pentru stomac, deoarece acestea conţin o cantitate mare de fibre şi ajută la reglarea tranzitului intestinal, având un uşor efect laxativ.
– Stafidele conţin potasiu şi magneziu, elemente care ajută la reducerea acidităţii gastrice şi a eliminării toxinelor din organism, prevenindu-se astfel riscul de boli precum artrita, guta, pietrele la rinichi sau bolile cardiace.
– Conţinutul bogat de fier şi complexul de vitamina B pe care îl conţin stafidele ajută la ameliorarea anemiei, iar cuprul stimulează producerea de celule roşii din sânge, celule cu rol extrem de important, şi anume cel de a transporta oxigenul către ţesuturi, scrie csid.ro.
Stafidele deţin fitonutrienţi polifenolici, cunoscuţi ca şi antioxidanţi cu efect antiinflamator. De asemenea, aceştia au proprietăţi antibacteriene şi ajută la reducerea febrei şi distrugerea bacteriilor şi virusurilor, astfel încât ne protejează de răceli sau alte viroze respiratorii, prin întărirea sistemului imunitar.
Consumul de stafide este indicat şi pentru viaţa amoroasă. Aceste fructe conţin un aminoacid numit arginină, care are potenţial de mărire a libidoului şi care sporeşte senzaţia de excitare. Este indicat consumul mai ales pentru bărbaţi, în tratamentul disfuncţiilor erectile, dar şi ca energizant.
Antioxidanţii din stafide protejează vederea de radicalii liberi, care pot slăbi acuitatea vizuală şi care pot creşte riscul de afecţiuni oculare degenerative cum este cataracta.
Dacă doreşti cu disperare să mai pui câteva kilograme, atunci stafidele trebuie să devină cele mai bune prietene ale tale. Introdu-le în alimentaţie pentru că sunt bogate în fructoză şi glucoză, elemente care îţi vor da multă energie, dar care ajută şi la creşterea apetitului, ajutându-te în acelaşi timp să iei în greutate fără să acumulezi colesterol “rău” în organism.
Dacă mănânci stafide cu moderație, în special la orele dimineții, organismul tău îți va fi recunoscător. Iată principalele 6 motive pentru a consuma stafide la micul dejun.
1.Stafidele combat hipertensiunea
Stafidele ajută la combaterea hipertensiunii și sprijină sănătatea inimii. Totuși, este important să clarificăm că aceste fructe uscate conțin glucoză, drept pentru care trebuie consumate în mod regulat, dar cu moderație.
Dacă mănânci, de exemplu, o mână de stafide (în jur de 25 grame) pe zi, beneficiezi de conținutul lor bogat de potasiu, care ajută la reducerea tensiunii arteriale.
Dacă adaugi stafide în meniul de la micul dejun, vei putea face față provocărilor zilei, știind că ai făcut un lucru bun pentru sănătatea inimii tale.
2. Tratează anemia
Stafidele conțin o cantitate considerabilă de fier care ajută la tratarea anemiei. În plus, aceste fructe sunt bogate în complexul de vitamine B, esențial pentru formarea sângelui nou, dar și în cupru, care ajută la formarea de globule roșii.
Totodată, nu putem uita că un mic dejun sănătos trebuie să fie energizant. Stafidele sunt bogate în carbohidrați, ajutând la prevenirea letargiei de la orele târzii ale dimineții.
3. Ajută la detoxifierea organismului
O modalitate interesantă de a profita de beneficiile stafidelor este să le lași la înmuiat peste noapte și apoi să bei apa în care au stat. Lichidul obținut îmbunătățește funcționarea ficatului și a rinichilor.
Chiar dacă organismul are propriile sale mecanisme de detoxifiere, poți sprijini aceste procese prin intermediul remediilor naturale care optimizează funcțiile hepatice și renale.
Încearcă apa de stafide și vei observa o diferență.
4. Tratează constipația
Ca urmare a conținutului bogat de fibre insolubile, stafidele se umflă atunci când ajung în organism. Acest proces natural stimulează peristaltismul și detoxifică intestinele, mișcând deșeurile pentru a putea fi evacuate în mod corespunzător.
În plus, când ai diaree, fibrele solubile absorb lichidele și rezolvă problema, dar te și hrănesc și previn starea de slăbiciune.
5. Motive pentru a consuma stafide dimineața: menținerea sănătății oaselor.
Stafidele, la fel ca smochinele uscate, sunt bogate în calciu. Dacă adaugi o mână de stafide în iaurt, le oferi oaselor doza necesară de calciu.
Totodată, stafidele sunt una dintre cele mai bune surse de bor, un micronutrient care nu trebuie să lipsească din dietă. Borul este esențial pentru formarea și menținerea rezistenței oaselor și facilitează absorbția calciului.
Așa cum am menționat deja, stafidele conțin o cantitate ridicată de potasiu. Acesta este un alt nutrient esențial care ajută la combaterea osteoporozei și a deteriorării articulațiilor, probleme asociate înaintării în vârstă.
6. Mențin alcalinitatea organismului
Un exces de aciditate în organism este evident la nivel extern prin probleme ale pielii, cum ar fi acneea. La nivel intern, dezechilibrul pH-ului agravează artrita și mărește riscul de pietre la rinichi sau colesterol mărit.
Unul dintre principalele motive pentru a consuma stafide la micul dejun este doza ridicată de potasiu și de magneziu din compoziția lor. Aceste două minerale ajută la alcalinizarea organismului prin neutralizarea acidității care îți pune sănătatea în pericol.
Ei bine, spune-ne acum… Nu-i așa că ai suficiente motive pentru a consuma stafide dimineața?