<
Actualitate

Sprijin financiar pentru cei care vor să-și înlocuiască sobele vechi. Câti bani pot primi românii prin programul „Rabla pentru sobe”

Ministerul Mediului a anunțat lansarea în consultare publică a Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor (Rabla pentru sobe).

Prin acest program, se acordă unui solicitant finanțare în procent de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deserveşte o gospodărie.

Aparatele pentru încălzirea locuințelor vor putea folosi drept combustibil lemnul pentru foc, peleți sau bricheți, fiind acceptate inclusiv termosobele, șemineele, termoșemineele care respectă standardele din Directiva EcoDesign: putere nominală de 8kw – 35kw, randament de minimum 80%, emisii de particule (PM) sub 40mg/m3, emisii de gaze volatile sub 120 mg/m3, emisii de monoxid de carbon sub 1500 mg/m3, emisii de oxizi de azot sub 300 mg/m3.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunţat că AFM pune la dispoziţie pentru început 500 de milioane de lei, iar fiecare beneficiar va primi maximum 10.000 de lei pentru a înlocui aceste sobe. El a precizat că din cele 7,5 milioane de gospodării din România, din datele statistice, 3,5 milioane se încălzesc cu lemn de foc, potrivit News.ro.

Inițial programul va fi implementat în 28 de județe. Acesta este unul pilot şi se adresează pentru început mediului rural, localităților de la munte.

„Programul este unul pilot, ţin să precizez încă o dată acest lucru, şi se adresează pentru început comunelor din cele 28 de judeţe ale ţării din zona montană, aşa cum este definită de legislaţia în vigoare, respectiv de Legea muntelui.

Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor.

Vom pune la dispoziţie, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanţa 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 de lei de persoană”, a anunțat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Solicitanții trebuie să fie cetăţeni români, să aibă domiciliu în locuinţa pentru care este solicitată finanţarea și să fie proprietarul respectivei locuinţe.

Aceștia trebuie să nu trebuie să fie este înregistrați cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau  bugetul local.

 „Ne propunem ca acest program să îl finanţăm într-o manieră similară cu cel prin care am finanţat «Rabla local». Vom implica şi primăriile. Asta înseamnă că primăriile vor avea un contract de finanţare cu Administraţia Fondului de Mediu.

Cetăţenii se vor înscrie într-o platformă şi decontarea acestor cheltuieli se va face prin intermediul primăriei. Ne dorim ca oamenii să nu fie puşi pe drumuri inutil. Ne dorim ca acest program să fie unul care se va desfăşura într-un spaţiu digital, se va desfăşura online, vom avea o platformă informatică dedicată”, a completat ministrul Mediului Mircea Fechet.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS