<
Actualitate

Spitalul Judeţean Cluj: „Dacă serviciile ar fi atât de rele, oamenii s-ar reorienta

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, Adela Golea, a declarat că spitalul suferă din cauza excluderii din programul operaţional 2014-2020 și că Ministerul Sănătății nu a răspuns la solicitările de finanțare pentru modernizare.
„Ştim că suntem spital regional pentru încă cinci judeţe: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. Avem un număr de 4.000 de pacienţi din fiecare judeţ care vin la Cluj să se trateze pentru că sunt cazuri complexe sau pentru dânşii nu şi-i asumă din punct de vedere medical. Sunt surprinsă că sunt şi pacienţi din Tulcea, din Teleorman şi din alte judeţe din sudul ţării. Cred că adresabilitatea poate spune ceva despre servicii. Mă gândesc că dacă serviciile ar fi atât de rele, oamenii s-ar reorienta”, a declarat Adela Golea.
Ministerul Sănătăţii, „orb” la nevoile Clujului
Directorul medical al spitalului judeţean a adăugat că unitatea de primiri urgenţe suferă din cauza excluderii din programul operaţional 2014-2020, alături de spitalele judeţene din Craiova şi Iaşi: „Am înţeles că UPU este supra aglomerat. Ştim acest lucru şi trebuie să ştim că UPU nu mai beneficiază de fonduri de finanţare prin programul operaţional 2014-2020, pentru că ni s-a spus că se va construi spitalul regional şi atunci cele trei UPU din Craiova, Cluj şi Iaşi nu am mai beneficiat de aceste finanţări”.
De asemena, directoarea spitalului a menţionat că au existat mai multe cereri, atât către Ministerul Sănătăţii, cât şi către autorităţile locale pentru finanţarea secţiei de Ortopedie, însă fondurile alocate au fost mult sub cele solicitate:
„Pentru reorganizarea spaţiului, modernizarea blocului operator, reabilitarea şi modernizarea clădirii şi a instalaţiei, deşi s-a solicitat finanţare şi la Ministerul Sănătăţii, şi la Consiliul Judeţean, am primit de la Consiuliul Judeţean o adresă prin care ne-a fost notificat că au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici, însemnând că dânşii vor putea aloca finanţare pentru acele reparaţii capitale de la Ortopedie, dar în limita alocărilor bugetare pe care le vor avea. De la Ministerul Sănătăţii nu avem încă răspuns”.
Pentru Ortopedie, în 2016 am solicitat aparatură de la Ministerul Sănătăţii de 1.880.000, ni s-a alocat 13.200. În 2017 am solicitat 3.291.000, ni s-a dat 439.903. În 2018 am solicitat 1.789.000 şi ni s-a dat 591.430″, a declarat directorul medical al spitalului.
Adela Golea a clarificat situaţia pacienţilor suprinşi de ministru în timp ce aşteptau să fie transportaţi la o altă secţie a spitalului. Aminim faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj este alcătuit din 33 de pavilioane, amplasate pe distanţe de la 50 de metri, la 2,5 kilometri de UPU.
„Pacienţii nu pleacă din UPU pentru investigaţii pentru că au aici laborator de analize, Rontgen, ecograf, CT, ci pleacă după aceea în alte pavilioane ale spitalului sau pentru consulturi la alte spitale din Cluj, acolo unde spitalul judeţean nu are respectivele specialităţi”, a afirmat Adela Golea.
Spitalul judeţean dispune de două ambulanţe pentru transportul pacienţilor între secţii, care circulă însă doar de luni până vineri, de la 08.00 la 20.00.
Spitalul a încercat să rezolve aceste probleme de transport şi avem două ambulanţe autorizate care sunt de tip A1-A2, adică au doar şofer angajat care este cu curs de ambulanţier. Spitalul a făcut în 2015-2016 o solicitare către Ministerul Sănătăii şi către Departamentul de Situaţii de Urgenţă să obţină o ambulanţă de tip C, pentru pacienţii care necesită transfer cu asistenţă medicală, aşa cum era şi cazul pacienţilor care aşteptau sâmbătă seara să fie transportaţi. Această ambulanţă nu ni s-a aprobat”
Nu în ultimul rând, Adela Golea a spus că piesele de mobilier şi aparatura depozitată în curtea secţiei de ortopedie sunt blocate acolo de Ministerul Sănătăţii, de la care este aşteptat aviz pentru casare.
„Referitor la imaginile din curtea secţiei de ortopedie, ceea ce am identificat noi la faţa locului sunt mijloace fixe şi obiecte de inventar care au fost scoase din uz dar pe care nu le putem casa până când ministerul nu ne avizează această casare. Este o realitate, spitalul nu dispune de hală în care să depoziteze această aparatură. Faptul că sunt depozitate acolo se datorează schimbului de aparatură”.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS