Mecanismul de Feedback al Pacientului al Ministerului Sănătății colectează date de la pacienți privind curățenia din spitale, serviciile medicale oferite, comunicarea cu personalul medical și inclusiv mita (dacă un medic/asistent medical i-a solicitat mită – bani sau atenții, pacientului).
Cel mai mare procentaj al răspunsurilor pacienților cu „Da” la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?” a fost înregistrat la Spitalul Municipal Turda (5.08%), urmat de Centrul Medical Unirea (4%), Institutul Oncologic Ion Chiricuță (3,57%) și Spitalul Municipal Câmpia Turzii (3,33% din răspunsuri).
Folosind datele colectate de acest mecanism, clujeanul Dragoș Vana, care a fondat platforma graphs.ro, realizează în fiecare lună harta șpăgii din spitalele din România.
Concret în urma răspunsurilor transmise de către 118 pacienți la Turda 6 au indicat că li s-a solicitat șpagă, în timp ce la Spitalul Municipal din Câmpia Turzii din 30 de pacienți chestionați unu a raportat că i s-a cerut șpagă.
Consultați site-ul graphs.ro pentru a afla toate răspunsurile la întrebările următoare (privind spitalele din fiecare județ din România):
- Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?
- Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?
- Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?
- A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?
- Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?
- Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?
- Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
- Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
- Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
- Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?