Sâmbătă, 11 septembrie, începând cu orele 14.00, Parcul „Avram Iancu” din comuna Mihai Viteazu marchează 149 de ani de la trecerea la cele sfinte a lui Avram Iancu, erou al mișcării revoluționare din Transilvania, cel care și-a pus viața în slujba poporului și a luptat pentru libertatea și drepturile românilor din Transilvania.
Evenimentul este organizat de Primaria comunei Mihai Viteazu, prin grija Casei de Cultură, în colaborare cu Asociația „Avram Iancu”.
Scurt istoric
Avram Iancu s-a născut în 1824 la Vidra de Sus. A fost un avocat transilvănean și conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth. Pentru a anunța moartea sa, clopotele au tras în munți timp de trei zile și trei nopți. A fost îngropat cu funeralii naționale pe 13 septembrie 1872 la Țebea, în județul Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”, după dorința lui. În fruntea convoiului funerar pășeau foștii comandanți militari ai românilor. Peste 4.000 de persoane au participat la înmormântare. S-au cântat „Marșul lui Iancu” și „Deșteaptă-te, române!”. Când primii oameni intrau în Țebea, ultimii din coloană abia porneau din Baia de Criș. În fruntea convoiului mergea un tânăr cu un drapel în culorile românești roșu-galben-albastru, drapate în negru. A fost înmormântat cu onoruri militare.