Înainte de toate, plecăm de la premiza că România, încă este reprezentată de tradiție, port, cântec și cuvânt.
Plecăm de la faptul că, am împlinit 100 de ani de Unire. Cuvintele zilei au fost unitate, colaborare, înțelegere, responsabilitate.
Astăzi, Câmpia Turzii a reușit să se auto-depășească în materie de organizare a Zilei Naționale a României. Și anul trecut a fost frumos, însă anul trecut s-au sărbătorit au fost doar 99 de ani de la Marea Unire, deci nu a fost pus foarte mare accent pe acea zi.
Anul acesta, la 100 de ani de Mare Unire, cetățenii municipiului Câmpia Turzii au rămas impresionați de-a dreptul, de manifestările organizate de administrația locală Câmpia Turzii împreună cu Baza 71 Aeriană „Emanoil Ionescu.
Plecăm de la cele trei momente pe care Câmpia Turzii le-a trăit astăzi.
Primirea delegației a „Trenului Unirii”, tren în care s-au urcat 50 de elevi ale școlilor din Câmpia Turzii, pentru a participa activ la sărbătorirea Marii Uniri de la Alba Iulia. Interesul arătat de elevii și profesorii a fost impresionant, și faptul că în Gara municipiului au fost în jur de 100 de persoane, la orele 08:00, pe un frig năprasnic, interesate de acest moment inițiat de Inspectoratul Școlar Județean, denotă faptul că a fost înțelegere.
Al doilea moment, dedicat în totalitate emoției. În holul primăriei a avut loc dezvelirea unei plachete comemorative, prin care administrația locală și-a adus aminte de cei 26 de primari care au condus frâiele municipiului Câmpia Turzii, începând cu anul 1925.
Un lucru de apreciat, pentru că prin amintirea acestor oameni care au condus primăria, nu facem altceva decât să ne întâlnim cu istoria locală.
Al treilea moment, și poate cel mai important, a fost Defilarea Gărzii de onoare, a trupelor şi a tehnicii militare, și survol cu aeronavele din dotarea Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii
Cetățenii și în special copiii, care au venit într-un număr surprinzător de mare, ținând cont că afară termometrul arăta -10 grade, jubilau când cei de la Baza 71 defilau prin fața lor. Tehnica militară prezentată a făcut deliciul celor prezenți, iar elicopterele și MIG-urie, ce au survolat cerul, au întreținut atmosferă de sărbătoare.
O prezență inedită a avut-o edilul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, care s-a îmbrăcat tradițional, în ton cu evenimentul, cu ie tradițională și șerpar, iar peste toate, a purtat o gubă.
Îmbrăcăminte asemănătoare a avut și în perioada când era pe funcția de viceprimar (2013). Și se pare că inspiră și pe cei din jurul său, pentru că și „vicele” Sabin Ghemeș a purtat straie tradiționale.
În alocuțiunea rostită, primarul Dorin Lojigan arăta o supoziție interesantă.
„Să fi fost, oare, o simplă coincidență faptul că Marea Unire a Tuturor Românilor, de la 1 Decembrie 1918 s-a petrecut la o zi după prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat de Hristos și care a creștinat poporul român? Eu cred că nu putem vorbi despre o coincidență, ci despre o rânduială dumnezeiască.” Pasaj din alocuțiunea edilului.
În completarea mesajului, Comandantul Bazei 71 Aeriane, Adrian Cîrjău, a spus că ” Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără participarea României la marele război, fără uriașele sacrificii a celor peste 300.000 de militari morți. Ei sunt eroii României Mari, caractere curate care au luptat pentru realizarea unui ideal național, întregirea Tării.
Pe lângă toate aceste manifestări, în premieră, a avut loc o scenetă în versuri.
O scenetă istorică cu două personaje, o scenă reală petrecută în sute de mii de familii de pe cuprinsul țării, în timpul luptelor. O scenă între fiul soldat pregătit să plece pe front și mama sa, căreia îi scrie gândurile sale, însoțite de ecoul gloanțelor de pe câmpul de luptă, la datorie.
Câmpia Turzii a rezonat cu marea sărbătoare a Centeralui Marii Uniri
La mulți ani, Câmpia Turzii! La mulți ani, România!