<
Special

Valentine’s Day sau Dragobete? Ce aleg ghirişenii?/Video

Sărbătoarea Dragostei este prezentă în întreaga lume pe data de 14 februarie, Valentine’s Day, însă noi românii suntem și de data aceasta mai presus, putem alege din două sărbători ale dragostei, Valentine’s Day și Dragobete.

Valentine`s Day, este sărbătoarea importată de peste ocean şi a fost adoptată de majoritatea românilor, ocazie pentru îndrăgostiţi de a mărturisi persoanelor iubite sentimentele şi de a le face daruri.

 

Cine este însă personajul Valentine`s Day?

Odată era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit și a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică dar majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, în locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor. În consecinţă, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați.

Valentin, care era un preot creștin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul să-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi găsit de împărat.

Într-un final, Claudiu l-a găsit și l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerând că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Cand Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind „Adu-ți aminte de Valentin al tău.” (sursa: wikipedia)

 

Marcarea aceastei zile în România a adus un val de critici, inclusiv din partea reprezentanţilor bisericilor, în condiţiile în care cultura autohtonă include o sărbătoare dedicată iubirii, Dragobetele.

Ce este de fapt Dragobetele?
Dragobetele are rădăcini foarte vechi în mitologia românească. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, este un fecior chipeș și puternic, care  aduce iubirea în casă și în suflet. Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.

 

Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine pe băiatul care le îndrăgea. După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală  „Dragobetele sărută fetele!”. (sursa: wikipedia)

Ce alegem noi? Ziarul 21 a stat de vorbă cu oamenii din Câmpia Turzii pentru a le asculta alegerea:

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS