Pentru că sprijinim performanța și dorim promovarea celor care fac ceva benefic pentru societate, vrem să vă prezentăm câțiva tineri din Câmpia Turzii și Cluj Napoca, inițiatorii unei aplicații școlare dedicate elevilor care nu au posibilitatea de a participa la școală din varii motive. Aplicația se numește “Byteschool” și este în curs de finalizare. Ne-am deplasat în Municipiul Cluj-Napoca, în Parcul Central, unde o să purtăm niște discuții cu patru liceeni super deștepți, care au dezvoltat o aplicație pentru copiii care nu pot să ajungă la școală, pentru copiii care au probleme de sănătate, copiii care au probleme în viața de familie ș.a.m.d.
I-am intervievat pe 4 din cei 6 viitori IT-iști și i-am rugat să ne spună ce i-a determinat să intre în acest proiect.
Borca Maria: Bună ziua, mă numesc Borca Maria și sunt elevă la Liceul Teoretic ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Am ajuns în cadrul Academiei DP-IT deoarece vreau să câștig experiență în acest domeniu, și vreau să văd despre ce este vorba în domeniul IT.
Adrian Soporan: Unde te vezi peste zece ani?
Borca Maria: Peste zece ani mă vad lucrând în acest domeniu, probabil pe partea de design deoarece îmi place foarte mult acest lucru, îmi place să desenez.
Adrian Soporan: Care sunt pasiunile tale?
Borca Maria: Îmi place să desenez, să stau afară, să mă plimb, să călătoresc, și una dintre aceste pasiuni este și IT-ul.
Adrian Soporan: Ești pasionată foarte mult de ceea ce faci?
Borca Maria: Da, și încă îmi dezvolt această pasiune, luând parte la acest proiect.
Drăgan Ștefan: Bună, mă numesc Drăgan Ștefan, sunt elev la Colegiul Național ”Emil Racoviță”, iar pasiunile mele sunt sportul, și totodată îmi place și IT-ul.
Adrian Soporan: Cum ai ajuns în acest proiect?
Drăgan Ștefan: Un coleg mi-a spus de acest proiect, eu nu știam de el inițial. Mi-a plăcut foarte mult, m-am înscris, iar acum fac parte din el.
Adrian Soporan: Unde te vezi peste 10 ani?
Drăgan Ștefan: Mă văd lucrând cel mai probabil în IT pe partea de back-hand, pentru că nu am un simț artistic foarte bun.
Adrian Soporan: Crezi că IT-ul o să fie viitorul?
Drăgan Ștefan: Cel mai probabil, da.
Adrian Soporan: Urmezi domeniul acesta IT pentru bani sau pentru că te pasionează?
Drăgan Ștefan: Pentru mine sunt amândouă. Și faptul ca îmi place foarte mult, dar și pentru că se câștigă foarte bine.
Rus Dana: Sunt elevă în clasa a XI-a la Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”.
Adrian Soporan: Care sunt pasiunile tale?
Rus Dana: Pasiunile mele sunt informatica și scrisul de versuri.
Adrian Soporan: De ce te-ai implicat în acest proiect?
Rus Dana: M-am implicat în acest proiect mai mult ca o provocare. Mi-am dorit din clasa a IX-a să particip doar că atunci era o selecție mai subiectivă.
Adrian Soporan: Peste vreo zece ani, te vezi făcând versuri rap, sau IT?
Rus Dana: Eu aș spune că muzica este doar o pasiune, mă vad IT-stă în viitor, doar că nu într-un mod convențional și într-un birou de la ora nouă la cinci. Ceva care să mă ambiționeze, să mă facă să doresc mai mult.
Mereșan David: Sunt elev la Colegiul Național ”Mihai Viteazul”. În primul rând vreau să menționez faptul că doi dintre colegii noștri de echipă nu au putut să ajungă, dar îi salutăm pe această cale pe Elena și pe Dan. Aplicația este realizată în cadrul programului Academia DP-IT al Asociației ” Descoperă-ți pasiunea în IT”.
Adrian Soporan: Să ne spui te rog ce face această aplicatie?
Mereșan David: Această aplicație își propune să aducă oarecum la școală toți elevii care nu pot să îi treacă pragul. Este un fel de platformă de învățare care oferă accesul acestor copii.
Adrian Soporan: Această aplicație se poate folosi de pe orice smartphone?
Mereșan David: Da, este o aplicație mobilă. Ideea este că există foarte multe platforme de învățare, dar noi vrem să o facem diferită, ne axăm să adaptăm aplicația în sistemul românesc de învățământ, vrem să o facem cât mai jucăușă, adică copilului să îi placă ceea ce face, să îl atragă mai mult să învețe.
Adrian Soporan: Și ce va face aplicația?
Mereșan David: Aplicația va dispune de un chat, va oferi accesul la materiale didactice pe care profesorul o să le încarce pe această platformă, iar cea mai amuzantă parte va fi cea a avatarului.
Adrian Soporan: Sunt ceva firme care v-au susținut?
Mereșan David: Da, o parte importantă a proiectului este mentoratul. Avem o firmă IT care ne susține.
Adrian Soporan: Vreau să ne spui dacă este disponibilă în acest moment?
Mereșan David: Noi deocamdată lucrăm la această aplicație, dacă toate merg bine și avem susținere cred că va fi gata la finalul lui august. Aplicația se numeste “Byteschool”. În final noi ne numim “Kiko-team” și ne puteți găsi și pe pagina de Facebook.
Așadar, le ținem pumnii micilor IT-iști care, iată, încă de la vârsta adolescenței, se implică în a ajuta pe cei aflați în nevoie. Felicitări!