<
Interviu

Suciu Ștefan: „Muzica e viața mea”

Implicarea tinerilor și nu numai spre artă, cultură, sport, tehnică, voluntariat reprezintă o virtute dar și  o bogăție pentru orice națiune. E dovedit faptul că în România  sunt copii și tineri foarte bine pregătiți  la foarte multe discipline, o dovedesc numeroasele premii obținute de aceștia la diferite concursuri, olimpiade din țară și străinătate. Ei trebuie susținuți și promovați în permanență pentru a da un plus de valoare.  20 noiembrie este Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, în acest sens Ziarul 21 vă prezintă în acest număr un interviu cu unul dintre cei mai implicați copii în folclor, promovarea prin muzică a obiceiurilor și tradițiilor populare. Este vorba depre Suciu Ștefan.

Suciu Ștefan –  Folclorul și cântecul popular sunt pentru mine, la fel cum apa este pentru o floare.

Rep.: Pentru început vreau să îți mulțumesc pentru că ai acceptat să ne acorzi acest interviu pentru Ziarul 21. Te rog să ne spui câteva date biografice.

Suciu Ștefan, elev la Școala Gimnazială ,,Mihai Vodă” din comuna Mihai Viteazul:

Vă mulțumesc și eu pentru onoarea și prilejul oferit de a fi intervievat de către Ziarul 21. Despre mine vă pot spune că mă numesc Ștefan Suciu, m-am născut într-o frumoasă zi de vară, în 24 august 2010, iar de atunci mama Liana și tatăl Costi au fost cei mai fericiți părinți, în special tata deoarece și-a dorit foarte mult un fecioraș. Eu mi-aș fi dorit să mai am un frate sau o soră.

Rep.: La ce școală înveți?

Suciu Ștefan:

După cum ați dedus din răspunsul anterior am 12 ani și sunt elev în clasa a VI-a, la Școala Gimnazială ”Mihai Vodă” din comuna Mihai Viteazu, localitate unde și locuiesc. Vreau să precizez faptul că școala noastră a primit titlul de ,,cea mai bună școală din mediul rural” din județul Cluj  și eu zic că este o realizare frumoasă. Pe lângă această școală la care frecventez cursurile zilnice, sunt înscris și la Şcoala de Muzică „Augustin Bena” din Cluj, unde studiez clarinetul sub îndrumarea dlui profesor Danciu Gavrilă și la Școala Populară de Arte ”Tudor Jarda” din Cluj Napoca sub îndrumarea dlui profesor Ioan Dordoi. Cu această ocazie vreau să le mulțumesc tuturor  cadrelor didactice de la școala ”Mihai Vodă”,  în mod special dnei director  Arion Daniela și dnei diriginte Bogdan Elena pentru toată susținerea și înțelegerea de care am parte, din partea d-lor profesorilor de clarinet și canto popular  menționați anterior.

Rep.: Care îți sunt pasiunile?

Suciu Ștefan:

Este ușor de înțeles că cea mai mare pasiune a mea este muzica,  de aceea vreau să menționez că fac parte și din Ansamblul Folcloric  ,,Fii moților” de la Casa de Cultură din comuna Mihai Viteazu  condus de soții Felicia și Ioan Cuc, unde îl avem director pe dnul Făgădar Alexandru, iar pe această cale le transmit mulțumirile mele și gândurile  bune.  Un loc important unde îmi hrănesc sufletul cu muzica este grupul vocal ”Arheo” condus de dna Veronica Macarie Moldovan care ne îndrumă cu drag și mult har, îi mulțumesc dnei Veronica. Pe lângă muzică ador plimbările cu bicicleta, în natură alături de prietenii, plimbările cu atv-ul, înotul și fotbalul.

Rep.: Care sunt materiile preferate?

Suciu Ștefan:

-Ufff… despre materii preferate, ce pot să spun?  ar fi vreo câteva, acestea mai ușoare, evident,  muzica, matematica și dirigenția.

Rep.: Care au fost primii pași spre muzică?

Suciu Ștefan:

-Primii pași în muzică au început la grădiniță, unde dna educatoare a descoperit că mie îmi place să cânt, deoarece cântam toată ziua. La insitențele dnei educatoare, mama m-a înscris la cursurile de canto, specifice vârstei mele (5 ani) și de acolo a început totul. La început totul a fost ca un joc, iar apoi am descoperit că îmi place tot mai mult cântecul și scena.

Rep.: Care a fost primul tău concurs la care ai participat?

Suciu Ștefan:

-Primul concurs la care am participat a  fost ,,Transilvania Stars” organizat în Târgu Mureș de către d-l profesor Pop Cornel, în 2017, unde am obținut locul  II și am câștigat prietenia celorlalți concurenți de vârsta mea cu care sunt prieten și în ziua de azi.

Rep.: Ai participat la numeroase concursuri și festivaluri naționale și internaționale, ce poți să ne spui despre acestea?

Suciu Ștefan:

-Am participat la concursuri care m-au impresionat într-un mod foarte plăcut, fiind organizat frumos și cu bun gust, dar au fost și concursuri care m-au impresionat mai puțin plăcut, iar acelea le-am perceput ca pe o experiență și m-am bucurat de învățăturile dobândite din toate aceste concursuri.

Rep.: Premii obținute de-a lungul timpului în evoluția muzicală?

Suciu Ștefan:

-Câteva dintre premiile  obținute de mine sunt,

• Premiul II la ,,Transilvania Star”  în 2017;

• Premiul I la ,,Transilvania Star”  în 2018;

• Premiul de excelență la Centenarul Marii Uniri din 2018, premiul I la ,,Viața Cântecului, tot în 2018;

• Trofeul ,,Junior” la Floarea de Colț din 2019;

• Premiul I la Școala mea are talent 2019;

• Premiul II la concursul online ,,Plâng cu Hristos, mă bucur cu Hristos” în 2020;

• Premiul I ,,Copiii au talent” concurs online 2021, premiul I Minunata Inocență” 2022;

Rep.: Apariții televizate, unde la ce emisiuni și când?

Suciu Ștefan:

-Prima apariție televizată a fost în anul 2017 la postul de televiziune Hora Tv și îmi amintesc și acum cu câtă emoție am călcat în platoul de filmare. Acesta a fost doar începutul, de acolo am avut mai multe apariții la Hora Tv, Agro Tv, Look Tv, TVR, Favorit Tv, Etno Tv, Antena 1 și altele.

Rep.: Cine te-a îndrumat în cariera ta artistică?

Suciu Ștefan:

-Pe tot parcursul carierei mele mi-au fost alături cei dragi din familie dar profesorii au fost cei care și-au pus amprenta asupra cunoștințelor mele. Cum am mai spus la început, la vârsta de 5 ani  am început primii pași în muzică alături de  dnul Pop Cornel  la Palatul Cultural ”Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii, am continuat alături de dnul profesor Claudiu Ciotleuș la Casa de Cultură din comuna Mihai Viteazu, am primit sfaturi prețioase de la dnul Robert Dioszegi cu care am și înregistrat câteva piese, iar în prezent am marea onoare de a fi elevul dlui profesor Ioan Dordoi. Le mulțumesc tuturor pentru fiecare cărămidă pusă carierei mele.

Rep.: Care sunt artiștii care te-au inspirat?

Suciu Ștefan:

-Cel mai important artist care mi-a marcat începutul meu în muzică este dnul Părinte Marius Ciprian Pop, datorită căruia am reușit să înțeleg că muzica nu se poate face decât cu sufletul și cu multă dăruire pentru public. De la dânsul am primit sfaturi foarte prețioase și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ceea ce reușește Părintele să sădească în sufletul meu.

Rep.:  Ce însemnă folclorul pentru tine?

Suciu Ștefan:

-Folclorul și cântecul popular sunt pentru mine, la fel cum apa este pentru o floare. Îmi hrănesc sufletul cu ele și încerc să nu mă abat, pe cât se poate, de la ceea ce înseamnă folclor tradițional românesc, dar știu că mai greșesc și de aceea apreciez foarte mult oamenii din acest domeniu care îmi mai fac câte o observație.

Rep.: Cine te susține în plan artistic?

Suciu Ștefan:

-Pe plan artistic și pe toate planurile sunt susținut de familie și spun asta deoarece ei mă susțin pe parte financiară și sufletească. În prezent sunt susținut de d-nul profesor Ioan Dordoi, căruia îi mulțumesc din suflet și vreau să vă mărturisesc că este un om minunat care pe lângă faptul că mă ajută să învăț tainele cântecului popular, a știut să se apropie de sufletul meu, astfel încât să mă facă să mă simt sigur, relaxat și stăpân pe situație atunci când  am de susținut un spectacol și când sunt în preajma dânsului.

Rep.: Ce îți dorești pe viitor?

Suciu Ștefan:

-Pe viitor îmi doresc să fiu sănătos atât eu cât și familia mea, să fiu vrednic să îi mulțumesc lui

Dumnezeu pentru tot  ce am, să îmi țină Dumnezeu glasul și să pot cânta la lume toată viața mea, vorba cântecului meu ,,Mi-am făcut un legământ, De-mi vine să cânt, io cânt”

Rep.: În finalul acestui interviu, cui dorești să adresezi mulțumiri, pentru ceea ce-ai obținut până în momentul de față?

Suciu Ștefan:

-În primul rând îi mulțumesc lui Dumnezeu, după care le adresez mulțumiri părinților mei, celor care au făcut parte și fac în continuare din viața mea și știu ei care sunt, acelora care au crezut și cred în mine.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS