<
Interviu

Portret de dascăl cu înv. Pop Maria Nicoleta

Seria interviurilor din zona Turda – Câmpia Turzii continuă la Ziarul 21. Săptămâna aceasta am avut deosebita onoare să o avem invitată pe doamna învâțător Pop Maria Nicoleta. Un învățător care în drumul său spre meseria de dascăl a trecut și pe la Colegiul Tehnic “Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii unde dascălii de acolo și-au pus puternic amprenta pentru ceea ce azi, dna. Învățătoare Pop Nicoleta Maria a devenit, un dascăl  care iubește copii, un dacsăl iubit de elevi, un dascăl dedicat întru totul meseriei sale. Apropo, dacă nu ați apărut în această rubrică, înseamnă că încă nu am ajuns la voi! Pregătiți-vă!  Următorii sunteți dumneavoastră!

 Rep.: Câteva date biografice despre dumneavoastră.

 Pop Nicoleta: Mă numesc Pop Maria Nicoleta și sunt profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială “ Serafim Duicu” din Târgu Mureș. Sunt din Comuna Valea Largă, jud. Mureș și pot spune cu mândrie că am fost eleva Colegiului Tehnic

“ Victor Ungureanu ” din Câmpia Turzii. Am terminat Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației- UBB, iar drumul vieții m-a dus spre Târgu-Mureș. Sunt mama a doi  băieței unul de 6 ani , iar altul de 10 ani, iar atenția și educația lor îmi ocupă aproape tot timpul.

Rep.:  Ce v-a determinat să alegeți meseria de dascăl?

Pop Nicoleta: Sunt învăţătoare de 15 ani, şi am ajuns ce sunt, datorită dascălilor pe care i-am avut. Nu cred c-aş fi putut să fac altceva. Din copilărie am visat că voi fi învăţătoare. De ce? Pentru că mi-am iubit învăţătoarea, pe doamna Vlasa Viorica. Îmi plăcea să fac ce face ea, cum se poartă ea, cum vorbeşte ea. Îmi amintesc cu drag de doamna dirigintă din liceu, doamna prof.ing. Iacob Sorina, care cu atât de multă blândețe și delicatețe ne povățuia pe fiecare. În cadrul unei ore de dirigenție chiar mi-a spus: ,, Nicoleta, pe tine te văd învățătoare!”- și se pare că a avut dreptate. Cu drag îmi amintesc și de doamna prof.de Limba Română, Diana Spălnăcan, care m-a făcut să iubesc ortografia. Mai târziu, dragostea pentru copii m-a făcut să-mi iubesc profesia.

Rep.:  Ce vă face să nu renunțați la această meserie?

Pop Nicoleta:  Această meserie îmi aduce o împlinire sufletească aparte, nu mă lasă să fiu indiferentă şi  mă  determină să mă implic. Fiind profesor, am ocazia să fac bine, să dăruiesc, să

influenţez pozitiv elevii cu care lucrez, să le transmit dragostea pentru educaţie şi pentru cei din jurul lor. Am înţeles că, pe lângă informaţie, ei au nevoie să fie ghidaţi, au nevoie de modele pe care să le „imite”. Când mă întâlnesc pe stradă sau oriunde altundeva cu elevi de-ai mei și aceștia își exprimă aprecierea pentru ceea ce i-am învățat, simt că eforturile mele n-au fost zadarnice.

Rep.: Unde ați început să predați, unde ați mai predat și unde predați acum?

 Pop Nicoleta: Drumul vieții m-a purtat spre Târgu Mureș. În primii ani de învățământ am predat în două școli din apropierea orașului Tg.Mureș, iar din 2015 sunt cadru didactic titular al Școlii Gimnaziale “ Serafim Duicu” din Tg.Mureș. Aici am întâlnit un colectiv minunat, cu oameni deosebiți, iar doamna director Vidrăsan Irina face ca mediul școlar să fie primitor și atractiv atât pentru elevi cât și pentru dascăli.

Rep.: Ce înseamnă pentru dumneavoastră aceasta meserie? Cât de importantă credeți că este pentru societate?

Pop Nicoleta: Meseria de dascăl este o mare şi frumoasă profesie, care nu seamănă cu nici o alta, o meserie care nu se părăseşte seara odată cu hainele de lucru. O meserie aspră şi plăcută, umilă şi mândră, exigentă şi liberă, o meserie în care mediocritatea nu este permisă, unde pregătirea excepţională este abia satisfăcătoare. O meserie care epuizează şi înviorează.

“Scopul învățării unui copil este ca acesta să meargă mai departe fără profesorul său.”-Elbert Hubbard

Rep.:. Despre elevii din ziua de azi față de elevii de acum 15-20 de ani.

 Pop Nicoleta:  Lumea se schimbă in jurul nostru de la o zi la alta, prin urmare și generațiile de elevi se schimbă. Mulțumită  noilor tehnologii, lucrăm cu mijloace moderne, mai ales în aceste zile critice când trebuie să rămânem în casă și să le predăm elevilor online. Copiii trebuie să invete să gândească critic, să fie creativi, să lucreze în echipă, să fie capabili să se adapteze din mers. Elevii de azi sunt mai inteligenţi, mai dezinhibaţi şi mai creativi decât cei din generaţiile anterioare, însă sistemul de învăţământ nu reuşeşte întotdeauna să-i motiveze  pentru performanță.

Rep.: Care este cea mai mare satisfacție a dumneavoastră în calitate de dascăl?

 Pop Nicoleta: Cea mai mare satisfacție în calitate de învățătoare o am atunci când încep o nouă serie de școlari și într-un singur an ei știu să citească, să socotească și au învățat deja să învețe. Strânsa colaborare cu colegii, performanța elevilor, aprecierile părinților, mulțumirile foștilor elevi mă fac să am satisfacție în calitate de dascăl.

O altă satisfacție recentă este că, în data de 2 Martie 2020, am obținut gradul didactic I.

Rep.: Care credeți că sunt cele mai importante aspecte ale educației și ce vă face să credeți asta?

 Pop Nicoleta: Educația ne dezvoltă ca oameni. Un aspect important al educației, din punctul meu de vedere este educația ecologică și educația pentru sănătate. Trebuie să acordăm o conduită mult mai responsabilă față de mediul înconjurător și față de sănătate.

Rep.: Care credeți că este rolul unui profesor în dezvoltarea unui copil?

 Pop Nicoleta: Învățătorii/Profesorii sunt persoane importante in viața elevilor, oferindu-le acestora atât educație, disciplină, ghidare, motivație și de multe ori fiind modele pentru ei.

Profesorii sunt în prim plan în opera de formare a personalității copiilor și de aceea trebuie să fim bune exemple pentru ei.

Rep.: Dacă ar fi în puterea d-voastră ce ați schimba în sistemul de învățământ? De ce?

 Pop Nicoleta: Aș dori să se investească mai mult în educaţie, să se înţeleagă valoarea şi impactul pe care îl are educaţia în dezvoltarea generațiilor viitoare. Consider, de asemenea, că părinţii trebuie să fie mai implicaţi în viaţa elevilor, este o motivaţie în plus pentru ei să iubească şcoala, timpul petrecut cu părintele este foarte preţios.

Curriculumul ar trebui să fie descentralizat într-o proporție cât mai mare, evaluarea să fie standardizată la nivel national pentru trunchiul comun, să existe un curriculum bazat pe învățare prin investigare și experimente realizate de elevi, astfel elevii vor dobândi o mai bună capacitate de ințelegere și exprimare.

Rep.: Ce sfat ați da tinerilor care ar dori să ajungă dascăli?

 Pop Nicoleta:  A fi profesor te învață mai presus de toate să fii OM pentru cei mici,dar și pentru cei  mari. Cu toții știm că geniile se nasc la şcoala unde predă cel ce se dăruieşte pe sine, având ca  rezultate minţi sclipitoare de elevi ce nu îl vor da uitării, iar cunoştiinţele acumulate de la acesta le  va fi de folos în viaţă.
Nimeni nu se naşte învăţat, nici măcar un profesor. Însă  ingredientul cel mai important în a fi profesor este cunoașterea de sine, de a-ți ști limitele, de a-ți  cunoaște poșibilitatea de a fi pus în situații limită, cum ar fi cele de a te modela după fiecare elev în  parte. În opinia mea, încrederea elevilor trebuie câștigată treptat, la fel cum trebuie câștigat și  respectul din partea elevilor.

Ca profesor nu stârneşti teamă, ci impui stimă, nu constrângi, ci  convingi, trebuie să eviți favoritismul și  să îi înveți cum să gândească nu ce să gândească. Pentru aceasta profesorul are nevoie nu doar de  răbdare, ştiinţă şi inteligenţă, ci și de dăruire.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS