<
Special

O studentă din Câmpia Turzii reinventează domeniul gastronomic. Din ce este făcut iaurtul „perfect”

În cadrul celui mai recent Salon de Inventică de la Cluj, o studentă de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, din localitate, a prezentat un aliment care ar putea, la prima vedere, să fie banal, pentru că este doar un… iaurt. Surpriză, însă, acesta este chiar iaurtul perfect.

Alimentele inovatoare s-au bucurat, întotdeauna, de mare trecere la orice tip de consumator, așa că, dacă acest produs ajunge pe piață, sigur va face mare vâlvă. Dar, oare de ce este el așa de special? În primul rând, pentru că este astfel produs încât să țină mult mai mult decât suratele sale din magazine. În al doilea rând, acesta conține o cantitate mare de antioxidanți, lucru inexistent în produsele similare.

Csilla și microcapsulele polimerice comestibile

Inventatoarea noastră se numește Csilla Andrea Németi și este studentă în anul IV la Controlul și Expertiza produselor alimentare din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Modestă, Csilla spune că iaurtul inventat de ea este unul „cu vitamine, care își păstrează prospețimea mai mult timp, datorită unor capsule cu gel comestibil”.

De fapt, iaurtul este chiar lucrarea sa de licență, și ca să vedeți că nu e ușor deloc să înțelegem mai adânc ce a realizat studenta, vă spunem că ei i s-a cerut să dezvolte „un prototip de produs alimentar funcțional, făcând parte din categoria produselor lactate acidofile, având atât proprietăți nutritive caracteristice acestei categorii de produse cât și proprietăți antioxidante dobândite prin încorporarea de compuși biologic activi sub forma de microcapsule polimerice biocompatibile”. Știu, așa ceva necesită traducere. Pentru Evenimentul Zilei, Csilla a precizat că avem de a face cu „un iaurt îmbunătățit cu microcapsule de vitamine, obținute din pudră de morcov, pudră de moringa și pudră de afine. Rolul lor este conținutul lor de nutrienți, de antioxidanți, vitamine și oferă și un aspect plăcut”.

Sănătate la pahar

Cuvântul-cheie este „antioxidanți”. Radicalii liberi sunt dușmanii omului și fac ravagii în organismul fiecăruia dintre noi. Procesul este simplu, radicalii liberi fac ca moleculele să oxideze, adică să se îmbolnăvească și, ulterior, să moară (poate fi atacat chiar și ADN-ul). Antioxidanții sunt meniți să anuleze efectele acestor radicali liberi, dar nu veți găsi un asemenea iaurt pe piață. Nivelurile ridicate de antioxidanți și stresul oxidativ scăzut sunt asociate cu o stare bună de sănătate. De asemenea, produsul Csillei ține și foarte mult, mult mai mult decât un iaurt obișnuit. Dar Csilla nu se va opri la acest iaurt. Inventatoarea ne-a declarat că va face masteratul de Siguranța Alimentului și Protecția Consumatorului și că este hotărâtă să ne mai surprindă cu astfel de produse. Rămâne de văzut și dacă se încumetă vreun producător de lactate să scoată pe piață un asemenea iaurt, un adevărat păhărel de sănătate curată.

sursa: evz

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS