Artistul Ricardo Caria, portughezul îndrăgostit de România, s-a născut la Lisabona pe 16 decembrie 1978. A urmat cursurile Universitătii Tehnice din Lisabona, unde a absolvit ingineria mecanică. Timp de 10 ani – dintre care șase în România – a profesat ca inginer mecanic. România a fost țara unde a hotărât să se stabilească definitiv, pentru că s-a îndragostit de meleagurile, oamenii și tradiția acestui popor. În 2012 a participat la emisiunea-concurs „Vocea României”, fiind prima apariție la un post de televiziune național.
De atunci a avut în România sute de spectacole, turneele „Almo no Fado” şi „Sempre Amalia” au fost decisive pentru a concretiza noul drum muzical al artistului. Spectacole inedite, evenimente complexe, prin care cultura și muzica portugheză au fost promovate la un nivel la care nimeni nu a mai făcut-o vreodată în România.
Un lucru inedit al spectacolelor lui Ricardo Caria a fost că în fiecare oraș în care concerta a avut un invitat special. La Cluj, invitatul special a fost o voce minunată, un artist deosebit din Câmpia Turzii, este vorba despre Ioana Nadia Racolța.
Despre cum a pornit colaborarea dintre Ricardo Caria și artista din Câmpia Turzii ne-a povestit chiar Ioana Nadia Racolța într-un interviu pentru Ziarul 21:
„L-am cunoscut pe Ricardo printr-un prieten comun, care știa că eu am trăit patru ani în Portugalia. Că știu bine limba, că știu ce e fado și că pasiunea mea de o viață e muzica. Ricardo mi-a povestit că proiectul turneului e să aibă în fiecare oraș un invitat special, așa că la Cluj eu am fost aleasa și m-am simțit foarte onorată să cânt cu Ricardo, cu trupa lui și cu o chitară portugheză pe scena ”Casei de Cultură a Studenților” din Cluj. Am cântat o piesă populară portugheză intitulată ,,Laurindinha” și un fado în duet cu Ricardo, numit ,,Rosa Branca” (Trandafirul alb). Împreună cu Ricardo am colaborat în 2017 în proiectul ,,Trust Your Art” pentru promovarea tinerilor artiști din Câmpia Turzii. În 2020 pregătim o nouă colaborare pentru luna februarie la Cluj, atât muzică portugheză cât și muzică românească”.
Întregul interviu pe care Nicușor Lăcătuș l-a realizat cu Ioana Nadia Racolța îl puteți citi de luni, 3 februarie în Ziarul 21, la toate punctele de difuzare a presei.