Cultura este acea componentă a existenței umane care face diferența de celelalte regnuri, este acea componentă care contribuie la construcția conștiinței de neam. Poate aflată într-un con de umbră, poate eclipsată de grija existenței materiale, cultura este cea care ne definește pe noi ca oameni.
A fi român înseamnă a vorbi românește, a locui în România, a clădi viitorul pentru țara ta. Dar, a fi român, mai înseamnă a respira Brâncuși, Enescu, Grigorescu sau… Eminescu. Respirăm prin toți porii noștri valoarea pe care am dobândit-o de la acești titani ai culturii românești, fiind mândri că ne sunt compatrioți.
La Mihai Viteazu, comuna ce poartă numele primului unificator de neam, cultura a fost strălucit sărbătorită. Duminică, 14 ianuarie, la Casa de Cultură din localitate a fost susținut un sensibil recital de poezie și muzică. Elevii școlii din comună, alături de Corul Casei de Cultură Mihai Viteazu, condus de pr. Sebastian Zăhan, au adus în fața publicului versul marelui poet.
În ziua de 15 Ianuarie, în fața statuii lui Mihai Eminescu, opera sculptoriței Maria Sicoie, originară din Mihai Viteazu, elevii Școlii Gimnaziale ”Mihai Vodă”, îndrumați de prof. Ioana Mircea, au evocat opera și viața Luceafărului poeziei românești. Într-o atmosferă de profundă simțire românească, auditoriul a vibrat la auzul unor poezii cunoscute din lirica eminesciană: ”Lacul”, ”Revedere”, ”Trecut-au anii…”
La eveniment au fost prezenți primarul Ioan Zeng, prof. Daniela Arion, directorul școlii, prof. Gombasi Gabriela, director adjunct, Alexandru Făgădar, director al Casei De Cultură, profesori și elevi ai școlii.
Prof. înv. primar Sicoie Angela