Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care le permite șoferilor să-și aleagă singuri perioada în care să le fie suspendat permisul, când sunt prinși că au încălcat Codul Rutier.
Doi deputați susțin că măsura i-ar ajuta pe șoferii profesioniști să nu-și piardă veniturile. Dar organizațiile non-guvernamentale și Guvernul se opun acestui proiect, pentru că vinovații nu ar înțelege de ce sunt sancționați.
În proiectul de lege, care a fost adoptat tacit de Senat, se precizează că, în cazul suspendării permisului auto, șoferul îşi poate alege perioada suspendării într-un an, începând cu momentul încălcării Codului Rutier.
Proiectul celor doi deputaţi conţine şi excepţii. Şoferul nu trebuie să fi făcut fapte deosebit de grave, care prezintă pericol social şi care sunt infracţiuni pedepsite de Codul Penal.
Modificarea legislativă se referă la perioadele de suspendare prevăzute de Codul Rutier care diferă în funcţie de gravitatea tipului de contravenţie.
De pildă, rămâneţi fără permis pentru 30 de zile dacă nu aţi acordat prioritate pietonilor. Se acordă suspendarea de 60 de zile în cazul în care, să zicem, aţi trecut la culoarea roşie a semaforului şi aţi provocat un accident.
Cea mai lungă suspendare, de 90 de zile, se acordă dacă aţi condus, de exemplu, sub influenţa băuturilor alcoolice.
Deputaţii ALDE Ştefan Baisanu şi Adrian Mocanu susţin, în expunerea de motive, că legea ar veni în ajutorul şoferilor profesionişti, care pentru o încălcare minoră nu mai pot lucra şi pot rămâne astfel fără pâine. În plus, la nivel naţional am avea o problemă legată de suspendarea permiselor.
Citește întreaga știre AICI