Patrimoniul, fie că e vorba de valori (bănești, aur), cultural (colecții de artă, lucrări vechi de valoare, manuscrise)…, este tot ce are mai valoros, frumos și reprezentativ, orice națiune. De-a lungul istoriei, artiștii români au prezentat prin lucrări de artă, pictură, sculptură imagini cu voievozii români, imagini de luptă a oștirii române, tradiții de port, de viață dar și alte multe aspect cu tot ce are România mai frumos. Aici, i-aș aminti pe artiștii plastici Nicolae Grigorescu, Nicolae Tontza, Ștefan Luchian, Constantin Brâncuși, George Apostu, Gheorghe Adoc și lista ar putea continua. În acest număr al săptămânalului Ziarul 21 îl avem ca intervievat pe dnul Baldogi Desideriu Georghe, artist plastic – sculptor -, care, prin amabilitatea domniei sale a fost de acord să ne acorde acest interviu.
Rep.: Pentru început vă rog să ne spuneți, pentru cititorii noștri, câteva date depre dumneavoastră?
-Mă numesc Baldogi Desideriu Gheorghe, sunt născut în Câmpia Turzii la data de 03 aprilie 1967 din părinții Gheorghe și Susana. Părinții erau oameni harnici și gospodari, tatăl meu, un tâmplar iscusit, mi-a deschis primele uși spre meștesug și valoarea cinstei. Bunicii mei au fost brutarii orașului, ei, într-o perioadă cum a fost cel din timpul războiului, au asigurat o parte din pâinea necesară cetățenilor și soldaților.
Rep.: Unde ați făcut școala primară, gimnazială, liceul dar și alte forme de învățământ?
Baldogi Desideriu Gheorghe, artist plastic Asociația Artiștilor Plastici Câmpia Turzii:
Primele 8 clase le-am făcut la Școala nr. 2 actuala ”Avram Iancu” din Câmpia Turzii, iar studiile liceale le-am absolvit la Liceul de Chimie nr. 1 din Turda. De asemenea, am absolvit în 1992 Facultatea de Mecanică din Cluj Napoca.
Rep.: Ați terminat facultatea, unde v-ați angajat?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Am lucrat în mai multe locuri, 10 ani la Uzina Chimică Turda, 8 ani la fosta R.A.G.C.L. Câmpia Turzii, un an la Bechtel, de asemenea am fost ca specialist în H.S.E. (Securitate, Sănătate și Mediu), 4 ani în Libia, un an Manager HSE în Proiectare -Lagos, Nigeria, 3 ani Manager H.S.E. zona petrolieră Arad, 3ani Lector H.S.E. -în Arabia Saudită, un an coordonator H.S.E. în București și așa mai departe. Prin experiența profesională și felul activității mele am fost foarte mult aproape de oameni și am avut grijă să meargă acasă fiecare în siguranță. La fel și celor de care aparțin, le-am asigurat o posibilitate de care drumul lor a avut nevoie. De meserie sunt inginer.
Rep.: Cum ați descoperit această pasiune a artei spre pictură, sculptură și când?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Având o problemă de sănătate în copilărie, care a marcat toată existența mea, ulterior am fost nevoit să caut o cale de echilibru interior. Spre norocul meu, acest drum spre introspecții și meditații mi-a deschis un univers minunat, cel al artei. Latura de copil, pe care fiecare dintre noi îl caută, m-a ajutat mult să văd în dificultăți căile simple și naturale. Bucuria e mult mai intensă când privești lucrurile cu sufletul de copil.
Rep.: De unde ați moștenit această artă a modelajului, a sculpturii?
Baldogi Desideriu Gheorghe
Încă din copilărie am fost înclinat să făuresc tot felul de mecanisme și jucării interesante și știam că acest dar trebuie dezvoltat.
Rep.: Cum se împletește latura profesională de cea artistică?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Armonizarea laturii profesionale cu cea artistică cred că este șarada vieții mele și o dezleg clipă de clipă. Creațiile sunt stările noastre venite din picăturile de lacrimă pe care le are sufletul nostru când se transformă în diamante la presiunea și temperatura din noi.
Rep.: Ce simțiți când creați?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Când creez simt că trebuie să limpezesc ușor toate aceste veșminte cu care este îmbrăcat ,,Eul” trudit de atâția ani, și trebuie să iau îmbrăcămintea de sărbătoare din rubine și smaralde, și să las puțin câte puțin reflexia fericirii să lumineze din mine.
Rep.: Cu ce materiale lucrați?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
În cele cinci expoziții personale și 65 de expoziții colective am avut aproximativ 180 de creații în lemn, piatră, marmură, sticlă, corn de cerb, argint, alamă.
Rep.: Sunteți afiliat vreunui ONG pe profil artistic?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Da, sunt membru al Asociației Artiștilor Plastici din Câmpia Turzii din 2016, unde e un colectiv de oameni minunați, artiști amatori, ca și mine de altfel, cu realizări artistice excepționale.
Rep.: Care este lucrarea favorită?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Pieta și masa tăcerii a lui Michelangelo Buonarroti.
Rep.: Dar din lucrările dumneavoastră, care este favorita?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Am mai multe lucrări favorite dar cea care îmi place cel mai mult este Lumina” “fata din vis”.
Rep.: Care a fost sculptorul sau sculptorii care v-au impresionat?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Sculptorii care mi-au plăcut foarte mult sunt mai mulți dar Constantin Brâncuși și Michelangelo Buonarroti sunt de departe favoriții mei.
Rep.: Se spune că de multe ori, artiștii în general, pictorii, sculptorii, scriitorii au o viață interioară a lor, totul vine din suflet sau trăiesc prin inspirații, muzică, prin muze…, dumneavoastră?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Uneori cântecul nostru este cel al sufletului. Artiștii în general lansează melodii în acest fel, pentru a fi ascultate în taină de iubitorii de artă fără a fi deranjate de lumea neagră a fricii și ignoranței. Știu că putem fiecare dintre noi să punem încă în batista de drum aceste refrene și când teama ne cupride să ne hrănim sufletele ce ele. În toți acești ani petrecuți în permanență mișcare, călătoriile au generat multe schimbări în interiorul meu atât profesional, social cât și artistic.
Rep.: Există mistere în artă?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Fiind axat pe cele două planuri, cel tehnic și planul artistic, am călătorit foarte mult și am explorat locuri, am trăit în culturi diferite și am acumulat multă experiență profesională și tehnică. Am intrat să descopăr toate misterele pe care viața mi le-a pus in cale. Africa Centrală a fost fără discuție cel mai mare mister de până acum pentru mine.
Rep.: Primele expoziții unde au fost și când?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
La început fiind membru al Asociației Culturale ”Câmpia Turzii 775” primele expoziții le-am avut sub egida lor (1994-1995), ulterior m-am înscris și în Asociația Artiștilor Plastici Câmpia Turzii și am avut expoziții și din partea acesteia. De altfel pe parcursul carierei am avut expoziții colective dar și personale, în sculptură expozitii colective în Turda la Casa Armatei și la Biblioteca Municipală ”Teodor Muresanu”, în ClujNapoca la Galeriiile de Artă, în Câmpia Turzii la Palatul Cultural ”Ionel Floașiu”, Ploiești, Mediaș, cât și trei expoziții personale în Câmpia Turzii și două expoziții personale în Cluj Napoca. Câteva lucrări sunt păstrate în colecții personale din și alte tări ca: Franța, America, Japonia, Arabia Saudita…
Rep.: Colaborări cu instiuții media?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Am avut interviuri în presa locală, pe 15 martie 2021, a fost la mine la atelier,Turda Tv, unde, dna Anca Babaioana mi-a luat un interviu, de asemenea mi-a luat interviu Ziarul 21, Tele7 ABC cu Vasile Mathe și dna Simona Șandru dar și la alte instituții media.
Rep.: Premii obținute?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Nu am participat la competiții dar sunt rotarian și am donat lucrări în baluri de caritate. Am donat și o lucrare care s-a licitat pe ARtmark în București pentru veteranii din armată. A fost vândut cu 750 euro.
Rep.: Care sunt sacrificiile sau beneficiile unui artist?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Toate au un preț pe care trebuie să îl plătim, la fel și timpul pe care îl petrecem departe de cei dragi lasă goluri pe cărarea vieții. Din unele din aceste goluri se pierd amintiri frumoase. Eu, știu că nimic nu este întâmplător în viață. Multele din ocaziile care ne marchează existența, trec prin filtrul mentalului și generează satisfacții sau regrete. La mine toate ocaziile au generat satsfacții și emoții marcante. Cele cinci expoziții personale, consider că au fost deja ocazii frumoase să deschid fereastra lumii mele artistice.
Rep.: Cine sunteți dumneavoastră în viziunea artistică?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Pentru a spune unele lucruri despre mine într-o formă particulară, vă invit să vedeți o cale, care îmi este și un țel de viata: “ Ghidul Perfecțiunii” -din Baghavat Gita.
„Viaţa e o provocare – întâmpin-o.”
„Viaţa e un dar – acceptă-l.”
Viaţa e o aventură – îndrăzneşte.
Viaţa e o suferinţă – înfrânge-o.
Viaţa e o tragedie – înfrunt-o.
Viaţa e o datorie – îndeplineşte-o.
Viaţa e un joc – joacă-l.
Viaţa e un mister – descoperă-l.
Viaţa e un cântec – cântă-l.
Viaţa e o ocazie favorabilă – foloseşte-o
Viaţa e o călătorie – realizeaz-o.
Viaţa e o promisiune – îndeplineşte-o.
Viaţa e dragoste – descoper-o.
Viaţa e adevăr – pătrunde-l.
Viaţa e un război – poartă-l.
Viaţa e o şaradă – dezleag-o.
Viaţa e un scop – realizează-l.
Rep.: Ce planuri de viitor aveți?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
Ca și promisiune pe lângă călătoriile care le-am realizat fizic, doresc în scurt timp să scriu și despre călătoriile mele în lumea poveștilor, o lume care are la bază și lucrările executate.
Rep.: Cui doriți să-i mulțumiți pentru cele realizate de dumneavoastră în acești ani?
Baldogi Desideriu Gheorghe:
În primul rând vreau să-i mulțumesc bunului Dumnezeu, părinților, colegilor mei de la asociație dar și celor care mă sprijină în realizarea activitățiilor mele.
Nagy Alida, artist plastic Asociația Artiștilor Plastici Câmpia Turzii:
Despre Desideriu?…numai de bine aș putea spune. Este sculptorul nostru, al Asociației Artiștilor Plastici Câmpia Turzii, un om mai tenace decât piatra pe care o îmblânzește, un pozitiv care dă tuturor din energia lui, nepărând vreodată că i se descarcă bateriile. Este un artist foarte sensibil, care, incredibil, la toate expozițiile cu teme ,, pentru pictură „, vine cu sculpturi care surclasează și sunt ,,vedeta expoziției”. E un om care, dacă nu râde, zâmbește…face admosferă, ne spune povești din lumea întreagă, face lucrări inspirate de luni neștiute de noi, simpatic și optimist, gata să ajute, înainte chiar de a i se cere. Deși e un om ocupat, peste măsură profesional, găsește timp pentru artă… și nu oricum… cred că are un secret legat de dilatarea timpului. Îmi spunea că îl tentează să picteze….abia aștept. Acum, a fost ales, și-a asumat responsabilitatea să fie președintele asociației. Nu e ușor, cere timp… și nu numai. Suntem mulți și vrem să existăm. Iuliana a făcut minuni. Deși, e cel pe care ne vom baza, cu intenția unanimă de a prelua fiecare, după puteri, din greul misiunii. Nădăjduim că vom trăi vremuri mai bune.
Iuliana Pop, artist plastic Asociația Artiștilor Plastici Câmpia Turzii:
-,,Nu căuta formule obscure sau mister în munca mea. Ele sunt bucurie pură, bucurie pe care ți-o ofer. Uită-te la sculpturile mele până când le vezi. Cei mai apropiați de Dumnezeu le-au văzut. Consider că ceea ce ne face să trăim cu adevărat este sentimentul permanenței noastre copilării în viață.” Acest citat aparține lui Constantin Brâncuși, dar exprimă tot ceea ce găsim în lucrările colegului nostru: bucurie, credință, speranță, visare și copilărie. În multe sculpturi fie că sunt dăltuite în lemn, marmură, sticlă sau piatră, regăsim puritatea și inocența copilăriei trecută prin filtrul meditației și a maturității, regăsim capacitatea viziunii ,,în oglindă”, observarea atentă și riguroasă a subiectului și totodată un surogat pentru a fugi de realitate. De-a lungul anilor, Desideriu Baldogi ne-a surprins cu lucrări fascinante și pline de originalitate și rafinament artistic, atât în cadrul numeroaselor expoziții colective la care a participat, cât și în cadrul celor 5 expoziții personale pe care le-a avut la Câmpia Turzii și Cluj. A fost prezent la nenumărate activități de voluntariat, tabere de creație și activități cultural artistice organizate de Asociația Artiștilor Plastici Câmpia Turzii.