18 vârstnici sunt la un pas să ajungă în stradă, după ce Consiliul Judeţean Cluj a sistat coplata pentru cei internaţi, încă din noiembrie, anul trecut.
Potrivit ştirilor PRO TV, Curtea de Conturi a decis că finanţarea acestor centre nu mai poate fi făcută decât cu licitaţie, iar până se organizează una, soarta oamenilor internaţi este incertă.
Preotul care se ocupă de acest centru spune că azilul are deja datorii uriaşe, iar perspectivele sunt sumbre.
Pentru cei 18 bătrâni, Consiliul Judeţean Cluj şi Direcţia Generală de Asistentă Socială a plătit în ultimii 12 ani lunar 20.000 de lei: diferenţa dintre pensia lor şi cei 1500 de lei cât costă cazarea.
Însă finanţarea a fost sistată anul trecut în urma unui raport al Curţii de Conturi în care se specifică faptul că pe viitor consiliile judeţene trebuie să organizeze licitaţii pentru toate căminele de bătrâni.
Preotul Vasile Ştiopei, care se ocupă de acest centru spune că datoriile căminului cresc de la o luna la alta şi activitatea este aproape blocată: „Eu nu pot să îi scot în stradă, nu au unde merge. I-am ţinut aici. Luăm bani cu împrumut pentru salarii şi facturi.”
Preotul spune că a acţionat în judecată Consiliul Judeţean Cluj pentru că instituţia nu a găsit până acum o soluţie. Practic, după sistarea finanţării, cei 18 bătrâni ar trebui scoşi în stradă. Cum nici unul nu are unde locui, situaţia e dramatică.
Ioan Mura: „Uitaţi câţi suntem aici, trăim cu frică în spate, dar lor nu le păsa. Ar trebui să le fie ruşine.Azi, mâine luăm traistă în băţ şi ne ducem. Dar unde? De patru luni nu au plătit pentru noi”
Mircea Feurdean: „Aici e curăţenie şi mâncare bună.Am fost bolnav cu pietre la rinichi, părintele m-a salvat, m-a dus la Târgu Mureş unde mi-au scos pietrele.”
Direcţia de Asistentă Socială din Cluj spune că rezolvarea ţine de Consiliul Judeţean Cluj.
Daniel Tamaş, director DGASPC Cluj: „Va trebui să ne asumăm la nivelul comunităţii şi noi şi Consiliul Judeţean un contract cu respectarea legii cu alte costuri. Să respectăm această procedură de achiziţie publică şi pentru serviciile sociale.”
Şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj speră că situaţia să se rezolve cât mai repede, iar vârstnicii să nu ajungă în stradă.
Alin Tise, Preşedinte Consiliul Judeţean Cluj: „Noi, ca urmare a deciziei Curţii de Conturi, nu mai putem finanţa în această formulă aceste asociaţii şi fundaţii care se ocupă de vârstnici, după ce vom face bugetul vom cuprinde o sumă pentru aceste alocări, iar printr-o procedură transparenta vor putea participa toate asociaţiile şi fundaţiile din judeţ care au acest obiect de activitate.”
Până atunci, preotul care se ocupă de centru se roagă de patroni şi firme să îi ajute cu mâncare pe bătrâni sau să facă donaţii. Iar pe cei cărora le datorează bani îi roagă de păsuire.
Consilierul local Cristian George Felezeu spune: „Pentru corectitudine, ar trebui precizat că o parte din cheltuieli sunt suportate de către Consiliul local Turda şi Consiliul local Câmpia Turzii, fără a exista restanţe în acest moment. Restanţele au apărut din partea Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială după un control al Curţii de Conturi. În caz de extremă urgenţă, şi partea de cheltuieli a DGASPC ar putea fi preluată de către cele două consilii locale. Toată stima şi respectul pentru părintele Vasile Ştiopei şi pentru tot personalul care deserveşte acest centru.”