În Sfânta și Marea Joi, 21 aprilie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, în sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. La finalul slujbei, ierarhul a oficiat rânduiala spălării picioarelor.
Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la cele două școli teologice din municipiu, în frunte cu eclesiarhul Catedralei, arhimandritul lect. univ. dr. Simeon Pintea.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, explicându-le credincioșilor prezenți că în Joia Mare, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a instituit Sfânta Liturghie.
În cadrul Liturghiei, ierarhul a sfințit pâinea și vinul, numite în popor „Paști”. Credincioșii le vor putea primi începând de sâmbătă, de la ora 11:00, de la Muzeul Mitropoliei Clujului, situat la demisolul Catedralei. Pentru acest an s-au pregătit 12.000 de pahare, conform consilierului economic al Arhiepiscopiei Clujului, ec. Sorin Câlea.
Slujba de astăzi a fost una specială, pentru că a amintit de Cina cea de Taină, când Mântuitorul Iisus Hristos a instituit Sfânta Euharistie. Totodată, în cadrul Proscomidiei, s-a scos un Agneţ special, sfințit în cadrul Liturghiei, care va fi uscat și sfărâmat a treia zi de Paști, la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, prunci nou botezați sau în alte situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată tot anul, în Chivotul din Sfântul Altar, de pe Sfânta Masă.
Rânduiala spălării picioarelor
În Sfânta și Marea Joi, o rânduială specifică este spălarea picioarelor, ceremonial oficiat în catedrale și în mănăstiri. Astfel, ierarhul sau starețul mănăstirii spală picioarele celor aflați mai jos în ierarhie, reluând astfel momentul spălării picioarelor apostolilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, la Cina cea de Taină.
La finalul Liturghiei, urmând astfel exemplul Mântuitorului Hristos care, în smerenie desăvârşită, a spălat picioarele ucenicilor, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, încins cu un ştergar, a spălat picioarele a doisprezece preoți și diaconi de la Catedrala Mitropolitană, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu. Această rânduială este o pildă de dragoste și un îndemn dumnezeiesc la smerenie și iubirea aproapelui.
„O patimă greu de vindecat este mândria care, uneori, se strecoară și sub forme subtile. De aceea, Mântuitorul, la Cina cea de Taină, i-a învățat pe ucenici să se smerească și ne-a învățat pe noi toți să ne smerim”, a subliniat Mitropolitul Andrei.