Dacă ai trecut pragul unui cabinet stomatologic, iar specialistul în ortodonție ți-a recomandat purtarea unui aparat dentar, probabil știi deja că acest tratament vine la pachet cu o schimbare radicală în privința rutinei de igienă dentară. Din cauza structurii sale complexe, aparatul dentar poate depozita cu ușurință resturi alimentare care, în lipsa unei igiene foarte stricte, pot conduce la apariția cariilor.
Recomandările generale ale medicilor ortodonți se îndreaptă către un periaj atent, metode de igienizare suplimentare, dar și vizite regulate la cabinetul stomatologic pentru evaluarea stării generale de sănătate a dinților. Iată cele mai importante sfaturi despre îngrijirea corectă a danturii pentru purtătorii de aparat dentar, acordate de specialiștii în ortodonție din Cluj:
- Periază, periază, periază!
Dacă în mod normal periajul dinților este un ritual de îngrijire pe care ar trebui să-l practicăm de două ori pe zi, atunci când vorbim despre purtarea unui aparat dentar, rutina trebuie repetată mult mai des. În ortodonție, specialiștii pun accentul pe realizarea unui periaj după fiecare masă (inclusiv gustări).
Periuțele recomandate în cazul unui aparat dentar sunt cele moi, recunoscute după etichetarea SOFT sau ULTRASOFT. Din cauza contactului repetat cu aparatul dentar, periuța de dinți se va deteriora mai repede, înlocuirea ei fiind necesară în acest caz la interval de aproximativ 1-2 luni. Periajul se va face cu grijă, astfel încât structura aparatului să nu fie degradată.
- Respectă vizitele la medicul ortodont
Pe tot parcursul unui tratament ortodontic, vizita la un cabinet stomatologic Cluj va rămâne o constantă. În funcție de mișcările pe care le realizează dantura ta, medicul va stabili dacă este nevoie să îl ajusteze. Orice programare amânată îți poate prelungi tratamentului!
În mod normal, un tratament de acest gen are o durată ce variază de la 6 la 24 de luni, în funcție de complexitatea afecțiunii, dar și de modul în care alege organismul fiecărei persoane să coopereze.
- Accesoriile de igienă sunt un plus!
Curățarea adecvată a danturii în perioada în care porți un aparat dentar este esențială. De aceea, este indicat să apelezi, în funcție de indicațiile primite într-un cabinet stomatologic, la o periuță interdentară, la dușul bucal și desigur, la nelipsitele, apă de gură și ață dentară! În acest fel, te asiguri că dinții tăi sunt protejați împotriva afecțiunilor.
- Evită alimentele solide și bogate în acizi
Merele, morcovii, nucile sau alte tipuri de legume și fructe foarte tari sunt de evitat în această perioadă. Structura lor dură poate deteriora aparatul dentar, iar brackeții se pot desprinde cu ușurință, obligându-te să te prezinți în repetate rânduri la un cabinet stomatologic. O soluție pentru a te bucura de gustul alimentelor tale preferate este să le consumi în formă pasată (piure), în bucățele mici, subțiri sau date pe răzătoare.
Ai nevoie de sfaturi suplimentare din partea unui specialist în ortodonție? Fie că porți deja aparat dentar sau că îți dorești să ai o dantură frumoasă și sănătoasă, îți recomandăm să faci o vizită la Alverna Dental Studio Cluj, un cabinet stomatologic apreciat pentru profesionalismul cu care tratează orice zâmbet!
Articol redactat de: SEO365.ro