<
Actualitate

Sfatul psihologului: O clasificare a punctelor forte și a calităților

Sfatul psihologului: O clasificare a punctelor forte și a calităților

Sfatul psihologului: O clasificare a punctelor forte și a calităților

Activitatea psihiatrilor și a psihologilor clinicieni a fost și este ghidată, în mare parte, de o carte de căpătâi: „Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale – DSM” (în prezent se află la a 5-a ediție, publicată în anul 2013 – DSM- 5 și revizuită în 2022 – DSM-5-TR)

Această lucrare de referință oferă un vocabular comun pentru toți specialiștii implicați în evaluarea și tratamentul tulburărilor mintale și, de asemenea, creează impresia că s-a realizat o clasificare și o înțelegere științifică a tulburărilor mintale (aspect care se află mereu în dezbaterea comunității științifice).

Simptomele schizofreniei, ale tulburărilor de personalitate sau ale tendințelor psihopatice, de exemplu,  sunt descrise în detaliu, pentru a permite profesioniștilor să evalueze dacă ceva nu este în neregulă sau ce nu este în regulă cu o persoană. Este bine să reținem că, dacă o persoană neavizată consultă criteriile DSM pentru tulburări mintale sau comportamentale, fără avizul unui specialist, ar putea crede că are, în același timp, toate tulburările mintale posibile, situație foarte puțin probabilă, aproape imposibilă.Mai curând imposibilă.

Această posibilă eroare de autodiagnosticare i-a determinat pe doi lideri ai mișcării care promovează psihologia pozitivă (Christopher Peterson și Martin Seligman) să își creeze propriul lor manual de sănătate, denumit „Clasificarea VIA a punctelor forte și a virtuților” (VIA Classification of StrengthsandVirtues). Acesta a fost denumit, mai în glumă, mai în serios, „anti-DSM” sau ”non-DSM” (un-DSMîn limba engleză).

Acronimul VIA poate stârni semne de întrebare. Este foarte răspândit, foarte cunoscut în mediul psihologiei pozitive, și se referă la activitățileVIA Institute on Characterhttps://www.viacharacter.org/, al cărui nume pleacă de la primul instrument folosit de fondatorii acestuia: „Values in ActionInventory” („Inventarul valorilor în acțiune”).

Dar, ca să revenim: această clasificare se bazează pe câteva ipoteze:

  • calitățile caracterului uman nu sunt reacții la punctele slabe, nu sunt imaginare și nu se datorează altor factori (nu sunt epifenomenale);
  • putem înțelege punctele forte ale oamenilor din punct de vedere științific;
  • persoane diferite au calități diferite;
  • punctele tari ale caracterului sunt similare cu trăsăturile de personalitate, dar pot fi influențate și de factori de mediu.

Pornind de la aceste ipoteze, în urma unui studiu laborios, Peterson și Seligman au identificat douăzeci și patru de puncte forte sau mecanisme care ne permit să atingem virtuți (trăsături universale de bază, subliniate de filozofi și

lideri religioși), grupate în șase categorii, astfel:

  • înțelepciunea – capacitatea de a acumula și de a folosi informații;
  • curajul – exercitarea voinței de a atinge obiectivele în ciuda opoziției, fie externă sau internă.
  • dragoste, umanitate – puncte forte interpersonale.
  • justiție, dreptate – puncte forte civice.
  • cumpătare – capacitatea de a evita excesele
  • transcendența – capacitatea de a ne conecta la un univers mai larg decât cel de zi cu zi.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS