<
Actualitate

Sfatul psihologului: Libertatea de a alege (și cum să-i facem față)–2

Sfatul psihologului: Libertatea de a alege (și cum să-i facem față)–2

Sfatul psihologului: Libertatea de a alege (și cum să-i facem față)–2

În articolul anterior, evidențiam opinia lui AlvinToffler, exprimată în 1970, că înmulțirea numărului de opțiuni posibile ne îngrădește, în mod paradoxal, libertatea.

Previziunile sale nu s-au îndeplinit în totalitate, dar s-au îndeplinit în mare parte.

Dar, să vedem cum stau lucrurile în prezent.

În anul 2000, profesorul de psihologie Barry Schwartz publica în revista American Psychologist articolul intitulat „Autodeterminarea: tirania libertății” (în România, editura „Curtea Veche” a publicat în 2021 traducerea cărții scrise de Barry Schwartz, cu titlul „Paradoxul alegerii. De ce mai mult este mai puțin?”).

Atât în articol, cât și în cartea în care ideile cuprinse în el au fost dezvoltate, sunt prezentate problemele de natură psihică legate de libertate și de autonomie. Argumentul de bază este că multitudinea de alegeri nu reprezintă, în mod necesar, un lucru bun și că, adesea, ne face mai mult rău decât bine. Când numărul de opțiuni posibile crește, alegerea uneia devine mai dificilă și constituie o sursă de neliniște și de nefericire. Câți dintre noi nu ne întrebăm, după ce am făcut o achiziție, dacă alegerea făcută a fost cea mai bună?

Să ne gândim la o situație banală: ne-am cumpărat o pereche de blugi. Am analizat o zi întreagă detaliile: croiala, culoarea, densitatea materialului, imaginea firmei producătoare etc. Ne întrebăm: chiar a meritat?Dar, când ne schimbăm mașina sau locuința, lucruri cu valoare mai mare, ce trăiri avem?

În prezent, numărul excesiv de opțiuni nu mai reprezintă doar o posibilitate, este o realitate. În 2004, era foarte probabil ca un supermarket local să ofere spre vânzare aproximativ 360 de tipuri de șampon, balsam sau gel de duș. Cu, sau fără voia noastră trebuie să facem alegeri atunci când mergem la cumpărături, când alegem furnizorii de servicii de internet, de telefonie sau de televiziune prin cablu, când ne planificăm o vacanță, când intenționăm să ne schimbăm locul de muncă sau când dorim să inițiem o relație.

În civilizația noastră, libertatea, autonomia și posibilitatea de a face alegeri sunt considerate a fi condiții necesare sănătății psihice. Totuși, ceea ce observăm este o creștere semnificativă a persoanelor afectate de depresie și a numărului de sinucideri, în special în rândul tinerilor. Aceasta înseamnă că libertatea nu este ieftină, că trebuie să o compensăm prin asumarea responsabilităților. De asemenea, posibilitatea de a face alegeri este costisitoare, prețul lor fiind evaluat în consecințele deciziilor noastre.

Numărul mare de opțiuni disponibile și libertatea de alege pe care le avem în prezent conduc la trei categorii de probleme:

  • Probleme de informare – cum putem accesa toate informațiile despre toate alternativele pentru a face o alegere în deplină cunoștință de cauză?
  • Probleme de eroare – cu cât opțiunile sunt mai complexe, cu atât este mai probabil să facem erori de judecată.
  • Probleme psihologice – excesul de opțiuni provoacă îngrijorare; nu determină starea de bine psihologic ci, din contra, provoacă o diminuare a acesteia.

În articolul următor vom discuta modul în care reacționăm la aceste provocări și posibilitățile de contracarare a efectelor lor negative.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS