Pe 29 aprilie sărbătorim Ziua Europeană a Solidarității între Generații
Seniorii sunt invitați să se înscrie ca voluntari pentru copii la CentreleGenerații
27 aprilie 2023 – De Ziua Europeană a Solidarității între Generații, seniorii sunt invitați să se alăture copiilor din centrele sociale tip școală după școală, în cadrul programului național Generațiial Fundației Regale Margareta a României. Crizele succesive prin care a trecut omenirea în ultimii ani, societatea tot mai divizată și inegală, au făcut subiectul relațiilor dintre generații mai actual ca oricând, reamintindu-ne importanța conexiuniiși cooperării între generații, pentru un viitor sustenabil al societății noastre.
Trăim într-o Românie care se confruntă cu două probleme sociale majore: îmbătrânirea accelarată a populației și abandonul școlar. Datele INSSE, la 1 iulie 2022, arată că populația de vârstnici (65+) a țării noastre numără 3,8 milioane de persoane. În același timp, 1 din 5 copii abandonează timpuriu școala,în special din cauza sărăciei, rata abandonului școlar fiind în România de două ori mai mare decât media europeană. Copiii din familii nevoiașe au nevoie de sprijin educațional, iar centrele de zi din comunitățile defavorizate se confruntă cu resurse umane insuficiente, ce pot fi completate prin voluntariat din partea persoanelor vârstnice care își doresc un rol activ. Colaborarea între generații, schimbul de valori și experiență între acestea reprezintă una dintre soluțiile propuse de Fundația Regală Margareta a României pentru rezolvarea acestor probleme.
„Ne dorim o Românie în care colaborarea între generații se realizează natural și este bazată pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a avea un rol activ în comunitate până la o vârstă înaintată. Fiecare persoană, indiferent de generația căreia îi aparține, trebuie să aibă șansa să își atingă potențialul și să devină o resursă pentru comunitate.”– Mugurel Mărgărit, Director Executiv al Fundației Regale Margareta a Românei.
În acest sens, Fundația a dezvoltat conceptul de educație intergeneraționalăîn centrele școală după școală. Centrele Generații creează oportunități de voluntariat pentru seniorii care doresc să își asume un nou rol în comunitate, să continue a fi activi și să redescopere bucuriade a trăi după pensionare. Acesta este cadrul în care copiii potbeneficia de sprijin pentru școală și de dezvoltarea lorvocațională sau personală, printr-o diversitatede activitățioferite de seniori, care au fost specialiști sau pasionați de diverse domenii.
Din 2015, 45 de centre sociale, din toată țara, au primit grantul Generații și au aplicat metodologia intergenerațională în lucrul cu copiii. Aproape 1500 de copii, care provin din familii defavorizate, au primit sprijin pentru teme școlare și au fost implicați în activitățile intergeneraționale din cadrul centrelor, mai bine de 30.000 sesiuni intergeneraționale au fost susținute prin mentori voluntari seniori, iarpeste 800 de seniori au coordonat sau sprijinit activități și cluburi educative, vocaționale și recreative.
În zilele de 27 – 28 aprilie, Centrele Generații din Boținda, Blaj, Buziaș, Dezmir și București organizează Ziua Porților Deschise pentru comunitate. Seniorii sunt invitați să cunoască cadrul de desfășurare al activităților intergeneraționale, personalul și copiii care fac parte din proiectul social, să afle informații despre modalitățile de implicare și să se înscrie ca voluntari pentru activități, în funcție de experiență și interese.
În anul școlar 2022-2023,Fundația Regală sprijină, prin programul Generații, 19 centre sociale de zi din țară. În aceste centre, 200 de seniori sunt implicați ca voluntari în activități dedicate celor 660 de copii aflați în risc educațional.
„Comunicarea dintre generații și implicarea în activități intergeneraționale a copiilor, tinerilor și seniorilor aduce nenumărate beneficii tuturor părților implicate. Înconjurați de energia, vitalitatea și afecțiunea copiilor, seniorii se simt mai puțin singuri, ignorați, marginalizați, nevalorizați ori neglijați de către cei din jur. La rândul lor, copiii și tinerii primesc de la vârstnici afecțiunea și căldura de care au nevoie, dar și îndrumare școlară și susținere.”,susține Anca Godini, coordonator al programului Centrele Generații.
La Centrele Generații, copiii din familiile dezavantajate beneficiază de sprijin pentru școală, o masă caldă, consiliere socială și psihologică, dar și de posibilitatea de a-și descoperi propriile talente, de a-și dezvolta propriile abilități, sprijiniți de mentorii lor și chiar de a se bucura de bunici iubitori sau de a-și face prieteni mai înțelepți. La rândul lor, persoanele vârstnice au oportunitatea de a-și asuma un rol nou după pensionare, de a avea un impact, de a aduce valoare în comunitate, de a evita singurătatea, de a socializa cu generațiile mai tinere și de a redescoperi bucuria de a trăi.
Seniorii care doresc să se implice, pot afla mai multe detalii apelând numărul 0800-460–001 – Telefonul Vârstnicului, linie gratuită și confidențială pentru vârstnicii din România sau se pot înscrie direct prin completarea unui formular on-line pe website-ulwww.intergenerational.ro.
ProgramulGenerații este susținut la nivel național de Hochland România, Raiffeisen Bank și Fundația Bosch România, și se desfășoară în prezent în următoarele centre sociale:
1. Asociația Oaza Arad, jud. Arad
2. Fundația Buckner Târnăveni, jud. Mureș
3. Asociația Diaconia Ajutor Internațional Brașov, jud. Brașov
4. Fundatia Inocenți Bistrita, jud Bistrița Năsăud
5. Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin Reghin, jud. Mureș
6. Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj Cenade, jud. Alba
7. Asociația pentru persoane vârstnice și copii în dificultate „Familia 2004” Blaj, jud. Alba
8. Asociația Sf. Acoperământ al Maicii Domnului Satu Mare, jud. Satu Mare
9. Fundația Veritas Sighișoara, jud. Mureș
10. Asociația Uniunea Creștină din România Cluj-Napoca, jud. Cluj
11. Fundația Talentum Târgu-Mureș, jud. Mureș
12. Fundația Yana Valea Seacă, jud. Bacău
13. Asociatia Multifuncțională Filantropica Sf. Spiridon Galați, jud. Galați
14. Asociația Stern derHoffnung Buziaș, jud. Timiș
15. Fundația Creștină Diakonia Bonțida, jud. Cluj
16. Fundația Sf. Dimitrie, sector 2 București
17. Asociația Something New Dezmir, jud. Cluj
18. Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Blaj, jud. Alba
19. Centrul Comunitar Generații, sector 6 București
***
Despre Fundaţia Regală Margareta a României
Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de 33 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Fundația Regală Margareta a României este printre puținele organizații care semnalează fenomenul de îmbătrânire a populației și efectele iminente asupra societății, propunând soluții practice pentru a crește calitatea vieții persoanelor vârstnice. Mai multe detalii despre programele Fundației sunt disponibile pe www.frmr.ro.