<
Actualitate

Semnificația zilei de 8 mai – sărbătorirea zilei de 8 mai în comunism, în comparație cu prezentul

O sărbătoare unică, care în zilele de astăzi nu-și mai are locul pe drumurile din România, dar a rămas imprimată în sufletele oamenilor care au participat sau care a privit aceste evenimente din cadrul zilei de 8 mai. O amintiri poate plăcută pentru mulți și o stare de melancolie înconjurată de atâtea amintiri, chiar dacă comunismul a fost o perioadă dificilă, această zi era una de bucurie pentru oameni, iar lucrul ce le aducea un zâmbet larg pe față era faptul că magazinele erau mai alimentate față de celelalte zi, iar cozile din fața magazinelor erau mai mici. Totuși este de apreciat că oamenii de atunci găseau ceva frumos într-o perioadă neprietenoasă. Dar cum se serba de fapt această zi?

În data de 8 mai în perioada regumului communist se serba înființarea Partidului Comunist Român. După 1990, s-a pus accentul pe promovarea drepturilor omului, resspectarea demnității umane și promovarea voluntariatului. Acest eveniment era sărbătorit prin slăvirea partidului și a conducătorului, se spuneau poezii, cântece, aveau loc jocuri sportive, defilări, etc., așa cum se sărbătoreau și celelalte evenimente/sărbători comuniste. Toate instituțiile aveau steaguri roșii cu secera și ciocanul, oamenii participau la festivități pentru a-l cinstii pe conducător, se realizau spectacole la care participau mii de elevi (pioneri, șoimi ai patriei și uteceiști).
PCR s-a înființat încă din perioada interbelică și a funcționat în ilegalitate până în 1944, acesta a avut un rol important alături de partidele tradiționale PNȚ și PNL, iar regel Mihai în realizarea loviturii de stat din 23 august.


După 1990, activitatea Partidului Comunist Român a încetat, urmând ca apoi să fie desființat.
Dar cum se serbează astăzi data de 8 mai? Mai înseamnă ceva pentru poporul român?
Pentru nostalgicii ai vechiului regim, 8 mai rămâne o zi pe care și-o amintesc cu drag dorind să mai retraiască acea zi.
Chiar dacă PCR a fost desființat, membrii săi și-au păstrat obiceiul de a asculta Internaționala Comunistă.
Chiar dacă erau atâtea evenimente pentru preaslăvirea conducătorului s-a ajuns la serbarea unei organizații umanitare ce juca un rol important de întrajutorare a persoanelor aflate în dificultate și anume Crucea Roșie și Semiluna Roșie, iar ziua de 8 mai a fost considerată Ziua Internațională a Crucii și Semilunii Roșii, practic cel care a pus temelia organizației, Henry Dunant, s-a născut pe data de 8 mai.

Anul acesta, conform comunicatului de presă al Crucii Roșii, cu ocazia Zilei Internaționale a acestei organizații, se pune accent pe sărbătorirea voluntarilor..

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS