Semne și însemne – expoziție de costume populare și icoane pe sticlă
Până în 15 februarie, Galeria de Artă Valer Suciu din Turda găzduiește expoziția de costume populare, goblenuri și icoane pe sticlă, exponate din creația Mariei Anca (Livezile, Valea Aiudului – costume) și Daniela Anca, meșter iconar, reprezentantă a Școlii de icoane pe sticlă dezvoltată de soții Maria și Ilie Poenariu I (1840 – 1917), respectiv Maria și Ilie Poenariu II (1883 – 1977), în satul Laz, comuna Săscior, de asemenea din județul Alba.
Maria Anca oferă publicului turdean iubitor al costumelor populare tradiționale, 20 de costume și ii, confecționate numai din materiale naturale: bumbac, in cânepă și borangic, îmbinate cu cusături pentru care s-a folosit ață din bumbac și mătase. Printre costumele și iile confecțioante de Maria Anca se regăsesc exponate reprezentative pentru mai multe zone ale țării. Pe lângă arealul folcloric specific județului Alba (Valea Largă – Sălciua, Livezile – Valea Aiudului, Izvoarele, Ocoliș, Săliște), Maria Anca a realizat și costume sau ii specifice portului popular din Banat, Râmnicu-Sărat, Neamț, Gorj, Argeș, Hațeg și Cluj (Chiuești).
Exponentă a Școlii de icoane pe sticlă din satul Laz, comuna Săscior, județul Alba, meșterul iconar Daniela Anca a învățat meșteșugul de la Maria Poenariu (II). Icoanele realizate conform perceptelor Școlii de la Laz, sunt considerate ceel mai complexe dintre icoanele pe sticlă realizate în țară, la școli, precum cele de la Nicula sau de la Făgăraș. O explicație a complexității icoanelor reprezentative pentru Școala de la Laz, sat așezat în Valea Sebeșului, rezidă din faptul că iconarii de acolo au fost și oameni ai bisericii, care au cunoscut și au respectat canoanele impuse picturilor religioase bizantine.
Dintre icoanele cu care s-a înfățișat Daniela Anca la expoziția ”Semne și însemne” găzduită de Galeria de Artă Valer Suciu, din Turda, trei (Maica Domnului, Sfânta Parascheva și Sfânta Treime), sunt finisate cu foiță de aur de 24 de karate.