La Turda a fost aprobat acordul de parteneriat între Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul de Poliție Judeţean Cluj și UAT Municipiul Turda pentru depunerea proiectului „RENOVARE ENERGETICĂ APROFUNDATĂ A CLĂDIRII POLIȚIEI MUNICIPIULUI TURDA”
Valoarea maximă eligibilă a proiectului ce se va depune în parteneriat este de 6.690.613,8645 lei, la care se adaugă cota de TVA aferentă.
În cadrul parteneriatului, Municipiul Turda se va angaja cu o contribuție financiară la cheltuielile neeligibile ale proiectului in proportie de 5,57% corespunzatoare cotei de proprietate care îi revine din cladirea care adăpostește sediul Poliției Municipiului Turda.
În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, apelul de proiecte, PNRR/2022/C5/B.2.2/1, componenta 5 — Valul renovării, axa 2 —Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, Municipiul Turda se constituie ca partener eligibil pentru finanțare, fapt pentru care a pregătit pentru depunere in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne și cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.
Liderul de parteneriat este Ministerul Afacerilor Interne, care va avea rolul principal în pregătirea si depunerea cererii de finanțare, în timp ce Inspectoratul de Poliție Județean Cluj va răspunde de elaborarea studiilor și documentațiilor tehnico-economice, va asigura implementarea proiectului și realizarea lucrărilor, dar va asigura și cofinanțarea cheltuielilor neeligibile in proportie de 94,43%, proporțional cotei de proprietate.
Investiția presupune următoarele categorii de lucrări:
> Lucrări de creștere a eficienței energetice:
Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior;
Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădire;
Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
Sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald;
Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente;
Lucrări pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice, conform prevederilor Legii nr.
372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată;
Înlocuirea cazanului și/sau arzătorului din centrala termică proprie a clădirii; Alte tipuri de lucrări.
> Instalare de stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor publice (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/stație: o stație.
Toate măsurile de creștere a eficienței energetice sunt fundamentate în raportul de expertiză tehnică și/sau în raportul de audit energetic, acestea urmând a se detalia în DALI și proiectul tehnic.
Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar pentru lucrările de renovare moderată de 500 Euro/m2 (arie desfășurată), fără TVA, la care se adaugă costul pentru stațiile de încărcare rapidă (cu putere peste 22kW), fiecare stație fiind prevăzută cu câte două puncte deîncărcare/stație, la un cost de 25.000 Euro/stație.
Pentru ca proiectul să aibă mai multe șanse de finanțare, este obligatoriu ca în cadrul fiecărei solicitări de finanțare să fie prevăzută instalarea a câte o stație de încărcare pentru vehiculele electrice (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare per stație, la fiecare 2.000 m2 arie desfășurată renovată, dar nu mai puțin de o stație de încărcare de acest tip per proiect.
Valoarea renovării energetice 1.334.135 euro Valoarea statiei de incărcare: 25.000 euro
Sursele de finantare ale proiectului:
100% din cheltuielile eligibile ale proiectului — finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență,
TVA aferent cheltuielilor eligibile ale proiectului — suportate de la bugetul de stat,
Cheltuielile neeligibile ale proiectului – finantate în proporție de 94,43% de către IPJ Cluj-ordonator terțiar de credite și 5,57% de către Municipiul Turda, din bugetul local.