Școlarizarea unui copil în România costă peste 30.000 lei. Experții recomandă: sprijinul emoțional este la fel de important
- În România, costurile unei familii pentru susținerea școlarizării unui copil pe parcursul unui ciclu complet de învățământ depășesc 30.000 de lei*.
- În același timp, aproximativ 9% dintre copiii din România necesită sprijin medical pentru diverse afecțiuni mentale și emoționale, conform unui studiu UNICEF. Același studiu notează că un copil din doi (46%) este lovit în familie, iar 5% dintre copii sunt abuzați fizic la școală.
- Dr. Shefali Tsabary, expert global în parenting subliniază pentru români importanța sprijinului emoțional în dezvoltarea copilului, considerându-l la fel de important, dacă nu chiar mai important decât aspectul material.
În România, părinții se confruntă cu dificultăți financiare semnificative pentru a acoperi costurile educației copiilor lor. Conform unui studiu realizat de o organizație dedicată educației*, cheltuielile minimale dedicate exclusiv pentru a asigura nevoile de bază pentru educația unui copil pot depăși 30.000 de lei, pe parcursul unui ciclu complet de școlarizare. În egală măsură însă, celebrul Dr. Shefali Tsabary, psiholog clinician recomandă părinților din România să echilibreze elementele materiale cu o conexiune emoțională puternică și sprijin emotional, pentru a le asigura celor mici o dezvoltare armonioasă.
Potrivit studiului, cheltuielile pe care trebuie să le suporte o famile pentru a acoperi necesitățile minimale pentru susținerea școlarizării unui copil, includ achiziții de rechizite, care pot varia de la 100 lei/an la vârsta de 3 ani, până la 544 lei/an în ultimul an de liceu, costuri cu manuale școlare, culegeri și caiete speciale, care implică costuri estimate de la 140 lei/an la 6 ani, ajungând până la 293 lei/an în ultimul an de liceu. De asemenea, participarea la serbări școlare implică cheltuieli care variază de la 46 lei/an la 3 ani la 213 lei/an în ultimul an de liceu, programe after-school, doar pentru clasele primare, de la 6 ani la 11 ani, necesită un buget alocat 2 440 lei/an, iar achiziționarea unui computer personal la 13 ani are un cost estimat de 1.990 lei.
În același timp, aproximativ 9% dintre copiii din România necesită sprijin medical pentru diverse afecțiuni mentale și emoționale, indică un studiu al UNICEF**. Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților români este mult mai afectată decât cea a copiilor din alte țări. Aproape 33% dintre adolescenții români cu vârstele între 11 și 15 ani au raportat că se simt triști de mai multe ori pe săptămână, comparativ cu o medie de 13% în cele 45 de țări incluse într-un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății.
Dr. Shefali Tsabary, renumită pentru abordarea sa inovatoare în domeniul parentingului conștient, subliniază într-o declarație specială pentru publicul din România, importanța sprijinului emoțional în dezvoltarea copilului, considerându-l la fel de important, dacă nu chiar mai important decât aspectul material. Sprijinul emoțional consistent este fundamentul respectului de sine, al încrederii și al capacității de a forma relații sănătoase. Astfel, copiii care beneficiază de o conexiune emoțională puternică cu părinții lor au șanse mai mari să se dezvolte armonios în toate aspectele vieții. Dr. Tsabary recomandă echilibrarea elementelor materiale cu o legătură emoțională solidă, asigurându-ne că cei mici se simt iubiți, înțeleși și apreciați.
„În timp ce aspectul material este important pentru copii, sprijinul emoțional este în egală măsură crucial, dacă nu, chiar mai important. Sprijinul emoțional este baza respectului de sine a copilului, a încrederii pe care și-o construiește și a capacității de a forma relații sănătoase. Copiii care primesc sprijin emoțional consistent de la părinți au mai multe șanse să prospere în toate aspectele vieții. Elementele materiale ar trebui echilibrate cu o conexiune emoțională puternică, asigurându-ne că cei mici se simt iubiți, înțeleși și apreciați. transmite Dr. Shefali Tsabary părinților din România.
Dr. Shefali Tsabary, prestigiosul expert în parenting, vine pentru prima oară în România, pe 3 octombrie, în cadrul celui mai mare eveniment de parenting din țară: ParentED Fest, alături de alți specialiști internaționali de renume, între care Dr. Deborah MacNamara, Dr. Vanessa Lapointe, Dr. Greer Kirshenbaum și Dr. Jessica Joelle Alexander, cu expertiză în domenii precum creșterea și îngrijirea copiilor, armonia familiei sau dezvoltare personală.