Sub egida ”Invită un mentor RSF la clasa ta on-line”, la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Turda s-a desfășurat Romanian Science Festival, o inițiativă care promovează studiul științelor în școlile din România. În cadrul acestui festival științific peste 12000 de
persoane au participat la experimentele făcute de cei 3 5 0de voluntari. 2 4de mentori au organizat Webinarii RSFLive în fiecare marți și joi.
Prin inițiativa “Invită un mentor RSF la clasa ta online” au fost susținute activități la 5 0de clase din toate colțurile României.
La activitatea din Școala Gimnazială ”Avram Iancu” au participat elevi din clasele a V-a B și a VII-a A, coordonați de doamnele profesoare Rișcău Olga și Popa Elisabeta, spațiul de dezbatere fiind Platforma Microsoft Teams pe care se desfășoară activitatea on-line.
Invitatul special a fost Paula Gherghinescu, masterandă în astrofizică la Universitatea Oxford, unde studiază evoluția stelelor din galaxia noastră. Paula este o ”Lara Croft a astronomiei”, pregătită să explice misterele formării galaxiei noastre, Calea Lactee – elevii fiind conduși într-o adevărată expediție în spațiu și timp. În contextul desfășurării cursurilor on-line, am avut șansa de a pune în contact direct, elevii noștrii, cu un specialist în acest domeniu, iar pe parcursul a două ore am dorit ca elevii să întâlnească un pasionat de domeniul științific, să inspire și motiveze elevii spre științe, pentru a afla informații pe care nu le găsesc în programa școlară, a le lărgi orizontul științific.
“Nu există copil fără pasiuni, ci doar încă nedescoperite, iar misiunea nostră de profesor e să îl ajutăm să îs i găsească drumul” spunea Dl Prof Bădescu Ovidiu într-o postare după vizita unui mentor RSF la clasă.
Elevii au adresat întrebări mentorului legate de: Ce a fost înainte de Big-Bang, Găurile Negre, Găurile Albe, Atmosfera planetelor din Sistemul Solar, Ce culoare are Universul, Universuri paralele, dacă acestea există? etc., primind răspunsuri și explicații valoroase de la expertul invitat. Această inițiativă a reprezentat o reală sursă de motivare și inspirație pentru elevii școlii noastre, aceștia având oportunitatea de a discuta pe teme științifice cu cercetători tineri de prestigiu. Suntem bucuroși pentru că facem parte din cei 40 de profesori din toate colțurile țării, participanți la acest festival științific.
Preocuparea pentru universul științelor nu s-a oprit aici nici pentru cadrele didactice din instituția noastră, dezvoltarea profesională fiind deosebit de importantă în contextul transferului învățării în mediul online. Cursuri și evenimente ca ”Profesor în online”, ”Microsoft Innovative Educator”, ”Folosirea manualelor 3D” au contribuit la formarea profesorilor pentru gestionarea claselor virtuale Google și Microsoft și pentru atragerea elevilor către studiul științelor, prin aplicația Mozaik3D.
dr. Gabriela Ileana Crișan
prof. Elisabeta Popa
prof. Olga Rișcău