Sfântul proroc Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă, este sărbătorit de creștinii ortodocși pe data 20 iulie. În tradiţia populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc. Se mai spune că este aducător de ploaie şi că poate provoca furtuni puternice.
În acest context, Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” își serbează hramul și invită comunitatea să ia parte la slujbele aferente acestei mari sărbători.
Rep.: Doamne Ajută! Părinte, azi este mare sărbătoare pentru parohia pe care o păstoriți. Să ne spuneți câteva cuvinte despre însemnătate zilei.
Părintele Raul Rațiu: Doamne ajută tuturor, dăm slavă lui Dumnezeu pentru ziua de azi. Încă de la ora 09.00, ne-am întâlnit în Sfânta Biserică împreună cu credincioșii și am citit acatistul Sfântului Prooroc Ilie, ca mai apoi am slujit Sfântă Liturghie alături de Pr. Simion Felvenți, cel care a fost preot paroh 20 de ani, și alături de invitatul nostru de la Cluj, Pr. Radu Pricopie Cotuțiu, preot la Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj.
Ne-am bucurat, și chiar daca stropii de cu seara ne-au dat emoții, iată că Sfântul Prooroc Ilie a dat ploaie dătătoare de viață și biserica a fost azi plină, în limitele impuse de autorități, și ne-am bucurat împreună de Sfânta rugăciune. Începând cu ora 12.00, am săvârșit slujba parastasului pentru ctitorii acestei biserici. La final am împărțit copiilor și celor prezenți din prinosul adus de credincioșii noștri și în special de femeile mironosițe ale comitetului de femei din parohia noastră, bucurându-ne de această sărbătoare a comunității noastre.
În această după masă, de la ora 16.00, invităm copilașii parohiei nostre și pe cei din tot orașul, împreună cu părinții sau bunicii lor, pentru a lua parte la programul recreativ pe care l-am pregătit pentru ei. Vom avea ateliere de pictură, ateliere de creație, vom pomeni din istoria și viața Sfântului Prooroc Ilie. Așteptăm pe toată lumea la evenimentul ce va începe la ora 16.00
Câteva detalii despre Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul
Sfantul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. Sfantul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) și a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos. Vechiul Testament istorisește despre faptele lui minunate în cărțile numite Regi. Este ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahab și pe cei care-l urmau pe calea păgâneasca a adorarii lui Baal.
Sfantul Ilie a fost hranit în chip minunat de corbi pe când era retras la paraul Cherit și de un inger pe drumul spre Muntele Horeb; datorită rugăciunii sale, Dumnezeu oprește ploaia timp de trei ani și jumătate; înmulțește făina și uleiul vaduvei din Sarepta Sidonului și îl invie pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusa de el lui Dumnezeu; a inlaturat cultul zeului Baal; l-a vazut pe Dumnezeu în isihie, (vantul linistit); a fost ridicat în carul de foc și s-a aratat la Schimbarea la Față a Mântuitorului de pe muntele Tabor.
Sfantul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie în gura peșterii sale (hranit de corb), fie în carul de foc (in care a fost rapit la cer). Sfântul Ilie este socotit și protopărintele monahismului creștin.