Sărbătorile legale, generatoare de mită electorală?
de Emil HĂLĂȘTUAN
Mini-vacanța de cinci zile, ce a legat Ziua Copilului de Rusalii (1-5 iunie), acordată slujbașilor de către stat, un patron mărinimos, a readus în discuție larghețea cu care politicul, prin intermediul Parlamentului și al Guvernului, acordă zile libere, cu prilejul sărbătorilor declarate legale, fie acestea laice sau religioase.
Cu 20 de zile libere plătite, din care 15 lucrătoare, acordate salariaților cu prilejul sărbătorilor legale din 2023, totalul pauzelor, cu sâmbete și duminici incluse, reprezintă circa o treime din cele 365 de zile ale anului calendaristic. Acest calcul nu a luat în considerare durata concediilor de odihnă. Zilele lucrătoare declarate libere în anul acesta au extras din timpul de lucru trei mini-vacanțe, cele din 21-24 ianuarie, 1-5 iunie, respectiv din 12 până în 15 august.
Numeroase voci critică larghețea excesivă a statului, care acordă zile libere cu nemiluita și mini-vacanțe, de care beneficiază, îndeosebi, slujbașii la stat. Dar, într-un top al numărului de zile libere, România, cu un total de 15 zile libere acordate în timpul programului de lucru săptămânal, se situează la coada clasamentului, după China.
Pe primul loc al acestui clasament sui-generis se află Kuweit, cu 43 de zile libere plătite, anual, urmat pe podium, de Cambodgia (42) și Georgia (39). În continuare, urmează Austria, cu 38 de zile libere, Suedia – 36, Islanda – 36, Brazilia – 35, Danemarca – 34, Finlanda – 34, Spania – 34, Egipt – 34, Polonia – 33, Italia – 32, Rusia – 32, Franța – 31, Portugalia – 31, Noua Zeelandă – 31, Belgia – 30, Australia – 30, Germania – 29, Irlanda – 29, Regatul Unit – 28, Norvegia – 27, Olanda – 27, India – 27, Turcia – 26,5, Grecia – 26, Elveția – 20+, Canada – 19, Israel – 19 zile, Singapore – 18 și China – 16 zile libere.
Dar faptul că România va sălta câteva locuri în acest top al zilelor libere plătite a devenit o certitudine. În 2023 numărul zilelor libere a crescut cu trei, față de anul precedent. În luna martie a acestui an Parlamentul a decis adăugarea a încă două zile libere, în galeria sărbătorilor legale. Astfel, din 2024, salariații vor primi în dar încă două zile libere plătite, în 6 și 7 ianuarie, cu prilejul Bobotezei.
Sarabanda zilelor libere a debutat la nici trei luni de la căderea regimului ceaușist. Consiliul Provizoriu de Unitate Națională (CPUN) dispunea, prin Decretul-Lege nr. 95/14 martie 1990, trecerea la săptămâna de lucru de cinci zile, în unitățile de stat. Mulți acuză naivitatea alegătorilor care își vând votul pentru ”un litru de ulei și un kilogram de zahăr” însă, aceiași, omit să amintească tactica de acordare a zilelor libere, ce miroase izbitor a mită electorală, mai ales în condițiile în care numărul ”liberelor plătite” crește de la un an la altul. Iar 2024 este an electoral.
Spre comparație, în Statele Unite ale Americii salariații beneficiază de zece libere, primite cu ocazia a tot atâtea sărbători publice într-un an. Dar acele zile libere nu sunt plătite!