Bună ziua și bine v-am regăsit, dragi cititori!
Începând cu 6 August, Schimbarea la Față, simțim o ușoară răcire a vremii dar acum am intrat oficial în anotimpul de toamnă. O dată cu răcirea vremii apar și mai multe provocări la care organismul nostru trebuie să le facă față.
Înainte de a vă povesti și despre a treia modalitate de utilizarea a uleiurilor esențiale vreau să vă povestesc puțin despre un sistem foarte important pentru organismul nostru de care trebuie să avem mare grijă. Știți acele momente în care plouă foarte mult, canalizarea este înfundată, iar pe străzi este plin de apă și gunoaie?! Ce trebuie făcut pentru a preveni aceste situații? Simplu, avem grijă de canalizare, ca aceasta să fie curățată pentru a reuși să facă față volumului mare de apă. La fel se întâmplă în organismul nostru. Este foarte important să avem grijă de sistemul limfatic, acesta este sistemul septic al corpului.
El nu asigură numai protecția celulelor ci și ajută la evacuarea deșeurilor din corp. Celulele se hrănesc la fel cum o facem și noi dar la o scară mult mai mică. Sângele este cel care transportă substanțele nutritive până la celule, iar sistemul limfatic îndepărtează reziduurile rezultate din metabolizarea acestor substanțe nutritive. Sistemul limfatic este format din lichidul limfatic, vasele limfatice, ganglioni limfatici, splina și glanda timus. Despre sistemul limfatic am aflat un lucru foarte interesant și anume că acesta nu are o ”inimă” care să o pună în mișcare, așa cum face inima cu sângele. Tocmai din acest motiv pentru a pune limfa în mișcare, acum în secolul în care ne mișcam mai mult degetele pe tastatură sau telefon, avem nevoie de mișcare, exerciții fizice, înotul, cardio, saritul pe trambulină sau masajul de drenaj limfatic. Lipsa de exerciții fizice sau stilul de viață sedentar vor duce la degradarea sistemului limfatic. În momentul în care sistemul limfatic este supraîncărcat cu toxine, paraziți, celule slăbite prin acidoză, mucus, reziduri rezultate din metabolism, ganglionii limfatici se maresc și se umflă. Detoxifierea este una dintre cele mai bune soluții la care putem apela iar aceasta se face în mare parte din alimentație și mișcare.
De ce am făcut aceasta paranteză? Deoarece am vrut să împărtășesc cu voi aceste infomații care pentru mine au fost foarte valoroase. Știind toate acestea îi acord atenția cuvenită și folosesc uleiuri esențiale pentru a susține o bună funcționare a sistemului limfatic. Deja v-am dezvăluit cea de-a treia modalitate de utilizare a uleiurilor esențiale și anume cea INTERNĂ.
Anumite uleiuri esențiale au un istoric culinar bogat și pot fi utilizate ca suplimente alimentare ce ameliorează o mulțime de afecțiuni. Când presari scorțișoară pe terci de ovăz, deguști o cană de ceai de mentă sau adaugi câteva frunze proaspete de busuioc la spaghete, consumi de fapt compuși aromatici volatili din uleiurile esențiale.
Uleiurile esențiale au multe beneficii asupra sănătății și conferă, de asemenea, aromă și savoare preparatelor culinare. Sub formă concentrată, uleiurile esențiale pot fi utilizate ca suplimente alimentare pentru efecte potente și specifice asupra sănătății. Uzul intern este o metodă foarte sigură și eficientă de aplicare, datorită proceselor fiziologice sofisticate din organismele noastre.
Utilizează uleiurile în rețete de gătit sau de copt pentru a înlocui mirodeniile și ierburile proaspete sau uscate.
Nu uita că uleiurile esențiale sunt mult mai puternice decât mirodeniile și ierburile uscate sau proaspete, așa că începe cu o cantitate foarte mică
În cazul uleiurilor mai potente, se recomandă administrarea lor cu ajutorul scobitorilor (înmoaie capătul unei scobitori curate în ulei și apoi amestecă în mâncare) în loc de picături
Adaugă uleiuri esențiale în apă, smoothie-uri, lapte, ceai sau alte băuturi.