În conditiile în care România deține în continuare primul loc în ceea ce privește mortalitatea infantilă și maternă în Europa, Asociația Moașelor din România deschide un dialog de educare a viitoarelor moaşe, cât şi a viitorilor părinţi, prin intermediul Simpozionului “Arta de A Fi Părinte“, simpozion ce se va desfăşura in perioada 08-09 decembrie în Turda, judeţul Cluj.
Simpozionul își propune să aducă în discuție problemele precum lipsa de educație în rândul publicului în ceea ce privește sănătatea sarcinii și a îngrijirii nou-născutului, toate aspecte ce pot fi soluționate printr-o mai mare valorificare a cunoștințelor moașelor și integrarea lor mai bună în sistemul de sănătate din țara noastră.
La simpozion vor participa reprezentante ale moașelor din România printre care se numără:
Vania Limban, moaşă şi expert în conceptul Green Parenting şi sănătate intimă. Este fondatorul Active Family Center din Bucureşti şi unul din fondatorii ONG-ului Sănătate pentru Viaţă.
Mirela Gherghina – moaşă Asociaţia Moaşelor din România; Marcela Dobre – Vicepreşedinte al Asociaţiei Moaşelor din România.
Simpozionul “ Arta de A fi Părinte “se adresează atât specialiștilor, cât și unui public larg, părinți interesați de beneficiile pe care moașele le pot aduce mamelor, atât în perioada sarcinii, cât și în timpul nașterii și ulterior, în primele luni de viață ale nou-născutului.
Programul simpozionului va fi structurat pe 2 zile.
Prima zi este dedicată specialiştilor şi va aborda teme precum abilităţile de comunicare şi ascultare, abilităţi de susţinere a cursurilor pentru viitori părinţi şi diverse dezbateri. Ziua a 2-a se va adresa publicului larg şi va dezbate teme precum alăptarea, tonifierea şi retonifierea perineului prenatal şi postnatal. În cadrul simpozionului va exista şi o tombolă sustinută de către partenerul AVON.
Simpozionul se va desfăşura sub acelaşi format în mai multe oraşe din România printre care : Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Braşov, Craiova, Constanţa, Timişoara.
Parteneri simpozion Turda: Active Family Center, Salina Turda, Spitalul Municipal din Turda, Primăria oraşului Turda, compania de Apă Aries, Thermomix, Himalaya şi Delia Rus – Centrul de informare şi îndrumare medicală.
Despre Asociația Moașelor din România
Asociația Moașelor din România este organizația națională profesională ce reprezintă moașele și profesia de moașă din România, având misiunea de a susține dezvoltarea profesiei prin promovarea rolului esențial al moașei în sănătatea reproductivă a femeii, nașterii naturale, sănătății nou-născutului și familiei. Asociația Moașelor din România susține importanța emancipării moașelor și accesul femeilor, indiferent de statutul lor social, la servicii medicale de obstetrică și ginecologie, în vederea reducerii mortalității materno-infantile. Mai multe informații puteți găsi pe www.asociatiamoaselor.org.