<
Psihologie

Psiholog Marcel Nițan. Tulburările depresive

Cei mai mulți dintre noi ne simțim, uneori, triști, iritabili, avem un sentiment de gol interior sau ne pierdem interesul pentru activități care anterior ne produceau plăcere; totuși aceste trăiri dispar de la sine după o scurtă perioadă scurtă de timp.

În cazul depresiei („depresia clinică” sau „tulburarea depresivă”), însă, aceste simptome provoacă

 

suferință, afectând modul în care simțim, gândim și ne desfășurăm activitățile zilnice cum ar fi odihna,

alimentația sau activitatea profesională. Spre deosebire de tristețe, depresia este caracterizată de prezența acestor simptome în cea mai mare parte a zilei, în fiecare zi, timp de cel puțin două săptămâni.

Două dintre cele mai frecvente tipuri de depresie sunt tulburarea depresivă majoră și tulburarea depresivă persistentă (distimia).

 

Depresia majoră presupune prezența simptomelor de depresie în majoritatea zilelor, aproape în fiecare zi, timp de cel puțin două săptămâni, perioadă în care este afectată capacitatea de lucra, de a dormi, de a studia, de a ne bucura de viață, precum și pofta de mâncare. În viața unei poate apărea un episod un singur episod dar, cel mai adesea, se manifestă mai multe episoade depresive.

Depresivă persistentă (distimia) implică existența simptomelor de depresie pe o perioadă de cel puțin doi ani. O persoană care prezintă acest tip de depresie poate manifesta episoade de depresie majoră care alternează cu perioade în care simptomele sunt mai puțin severe.

Există forme de depresie ușor diferite de tipurile prezentate anterior sau se pot dezvolta în circumstanțe unice, cum ar fi:

Depresia perinatală. Femeile cu depresie perinatală pot resimți toate simptomele unui episod depresiv major pe timpul sarcinii sau după naștere (depresiepostpartum).

Tulburarea afectivă sezonierăeste un tip de depresie care are legătură cu schimbările de anotimpuri. Aceasta începe și se termină în aproximativ aceeași perioadă a anului; cel mai frecvent apare la începutul iernii și dispare primăvara sau vara.

Depresia psihotică. Acest tip de depresie apare atunci când o persoană are depresie severă căreia i se adaugă elemente psihotice cum ar fi credințe false și rigide (iluzii) sau experiențe senzoriale care par reale, dar sunt, de fapt, doar imaginare (vederea sau auzul unor lucruri pe care alții nu le pot vedea sau auzi).

Cercetările sugerează că depresia este cauzată de ocombinație de factori genetici, biologici, psihologici și de mediu. Depresia poate apărea împreună cu alte boli grave, cum ar fi diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau boala Parkinson. Depresia poate agrava aceste boli care, la rândul lor, pot agrava depresia.

 

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS