Se estimează că tulburarea de personalitate paranoidă afectează aproximativ 2-4% din populație, în special bărbați.
Personalitățile paranoide se simt mereu „în gardă”, în stare de alertă și sunt convinse că alții îi amenință sau că vor să le facă rău. Din această cauză, aceste persoane se îndoiesc mereu de intențiile celorlalți crezând că aceștia vor doar să le provoace neplăceri. Astfel, personalitățile paranoide evită să stabilească și să mențină relații apropiate. Sunt reticenți și pot fi ranchiunoși căutând să identifice mereu situații amenințătoare la adresa imaginii pe care o au despre sine. Deseori se enervează și devin ostili.
O personalitate paranoidă poate fi identificată prin faptul că manifestă:
Personalitățile paranoide nu consideră că acțiunile și gândurile lor sunt neobișnuite și apreciază că tiparele lor de gândire sunt total raționale. De asemenea, aceste persoane pot crede că alte tulburări, cum ar fi depresia și anxietatea, le afectează starea de spirit și comportamentul, ceea ce face ca ele să-și înțeleagă cu dificultate situația.
Printre persoanele celebre care au manifestat trăsături specifice tulburării de personalitate paranoidă îi regăsim pe Stalin, Saddam Hussein sau Richard Nixon. În filmul „Teoria conspirației” (Conspiracy Theory, 1997)Mel Gibson interpretează rolul lui Jerry Fletcher, un bărbat suspicios și neîncrezător obsedat de teoriile conspirației.