Tulburarea de conduită este diagnosticată atunci când copiii prezintă un tipar continuu de agresiune față de ceilalți și încălcări grave ale regulilor și normelor sociale acasă, la școală și cu cei de aceeași vârstă cu ei. Încălcarea regulilor pot provoca implicarea în acte ilegale, crearea de probleme cu organele de ordine. Copii care manifestă tulburare de conduită sunt mai predispuși riscurilor de a răni sau de a fi răniți și pot avea dificultăți în a se înțelege cu colegii.
Comportamentele specifice tulburării de conduită se împart în patru categorii principale: conduită agresivă care provoacă sau riscă să producă leziuni fizice altor persoane sau animalelor, conduită neagresivă care determină pierderea sau distrugerea bunurilor,înșelăciune sau furt și încălcarea gravă a regulilor. Tulburările de comportament afectează în mod semnificativ funcționarea copilului în domeniul social, educațional sau profesional. Tiparul specific de comportament se manifestă, de obicei în mai multe situații, de exemplu acasă, la școală sau în comunitate.
Persoanele cu tulburări de conduită prezintă adesea comportamente agresive spontane și reacționează agresiv față de ceilalți. Pot avea comportament certăreț, amenințător sau cu caracter de intimidare (inclusiv hărțuire prin mesaje sau pe rețelele de socializare), inițiază frecvent bătăi, folosesc arme care pot produce la vătămări corporale grave (ex. bâte, pietre, cioburi de sticlă sau cuțite etc), manifestă cruzime fizică față de oameni sau animale, fură,intrând în conflict deschis cu victima (ex. jaf, smulge geanta cuiva, șantaj) sau obligă alte persoane săîntrețină relații sexuale. Violența fizică poate îmbrăca mai multe forme: viol, vătămare fizică sau în cazuri rare, omucidere. Distrugerea deliberată a bunurilor altcuiva poate include incendierea intenționată cu dorința de a produce pierderi sau distrugerea intenționată a bunurilor altor persoane în alte moduri(ex. avarierea autovehiculelor, vandalizarea bunurilor școlii). Actele de înșelăciune sau furt pot include intrarea prin efracție în locuința sau mașina altcuiva,minciuna sau încălcarea frecventă a promisiunilor pentru a obține bunuri sau favoruri sau pentru a evita achitarea datoriilor sau obligațiilor ( „îi păcălește” pe alții)sau furtul de obiecte de valoare.
Indivizii cu tulburări de conduită pot comite adesea și încălcări grave ale regulilor școlare sau parentale. Copiii cu tulburări de conduită au obiceiul, înaintea vârstei de 13 ani, de a rămâne afară noaptea târziu în ciuda interdicțiilor părinților, pot prezenta un tipar de fugă de acasă noaptea sau chiulesc adesea de la școală.
In special în situațiile ambigue, indivizii agresivi cu tulburări de conduită percep greșit intențiile altora ca fiind mai ostile și mai amenințătoare decât sunt de fapt, și răspund cu agresivitate pe care o consideră rațională și justificată.
Tulburarea de conduită se asociază frecvent cu emoții negative și auto-control redus, care includ toleranță scăzută la frustrare, iritabilitate, accese de furie, caracter suspicios, insensibilitate la pedeapsă, căutarea de senzații tari și nepăsarea. Consumul inadecvat de substanțe este un element asociat frecvent, în special la adolescente. Indivizii cu tulburare de conduită au o frecvență mai mare de ideație suicidară, tentative de suicid și suicid, decât cea așteptată.