Anxietatea socială (fobia socială) debutează, în general, în jurul adolescenței (atunci când copiii devin mult mai preocupați de părerea celor din jur și de imaginea pe care o au), însă acest lucru nu înseamnă că nu poate apărea și la copiii mai mici. Copiii care au suferit un istoric de abuz/bullying sau sunt mai rușinoși (datorită influențelor genetice și de mediu) au o probabilitate mai crescută de a dezvolta, în perioada adolescenței, tulburarea de anxietate socială.
Atenție! Anxietatea socială este mai mult decât rușinea – este o tulburare care provoacă copiilor o frică copleșitoare în situațiile sociale, care afectează activitățile rutiniere, încrederea în sine, relațiile cu cei din jur și viața la școală.
Un copil/adolescent cu TAS:
Este important să cereți ajutor specializat atunci când suspectați că un copil are TAS, deoarece poate avea un impact major asupra vieții sale și îi va afecta traseul de dezvoltare. Fobia socială este o problemă comună pentru care există tratamente și tehnici terapeutice care și-au dovedit eficiența.