În situația în care ați identificat posibila existență a unor tulburări emoționale sau de comportament la dumneavoastră sau la persoanele apropiate, este recomandat să apelați la un specialist în domeniul sănătății mintale (medic psihiatru, psiholog clinician, consilier sau psihoterapeut). În funcție de natura și severitatea afectării, de recomandările specialistului și de opțiunea dumneavoastră, soluția poate fi tratamentul medicamentos, psihoterapia sau o combinație a acestora.
Dacă ați decis să apelați la serviciile unui psihoterapeut/consilier, și dacă dintre multele variante disponibile ați optat pentru psihoterapia cognitiv-comportamentală (TCC/CBT), este indicat să țineți cont de următoarele informații și recomandări în alegerea acestuia și în evaluarea progresului terapiei:
1.Terapia cognitiv-comportamentală
TCC este, în majoritatea situațiilor, o terapie pe termen scurt, bazată pe rezolvarea problemelor prin metode și tehnici bazate pe rezultatele cercetării științifice (și alte terapii folosesc rezultatele cercetărilor, dar în cazul TCC aceasta este o condiție esențială). Accentul se pune pe dificultățile prezente, deși pentru înțelegerea acestor dificultăți se discută, ocazional,despre experiențele de viață timpurii. Scopul terapiei este de a învăța indivizii să fie propriii lor terapeuți prin însușirea de strategii pentru evaluarea gândirii și gestionarea comportamentelor problematice, pentru a face progrese în atingerea obiectivelor stabilite de comun acord de către terapeut și client.
2.Psihoterapeutul (termenul psihoterapeut se referă la ambele genuri, masculin și feminin)
Aveți dreptul să solicitați orice informații profesionale (formări profesionale, experiență, domenii de competență etc.) despre orice potențial terapeut. Aceste informații pot fi obținute de la persoana care vă recomandă terapia, prin telefon/email de la terapeut sau în cursul primei vizite la acesta. Deși s-ar putea să credeți că primele informații pe care le obțineți sunt suficient de relevante, în realitate veți avea nevoie de mai multe informații pentru a aprecia măsura în care un psihoterapeut este potrivit pentru dvs.
3.Prima întâlnire
Prima ședință cu un terapeut cognitiv-comportamentaltrebuie să fie întotdeauna o evaluare; participarea la aceasta nu vă obligă să lucrați în continuare cu terapeutul (și, evident, nici pe el). Terapeutul vă va adresa, probabil, o serie de întrebări pentru a-și forma o imagine clară a problemei/problemelor. Obiectivul primei ședințe ar trebui să fie acela de a evalua dacă acel terapeut pare să vă poată ajuta și dacă vă simțiți confortabil și încrezător cu el/ea. În timpul acestei ședințe, este recomandată discutarea modului în care terapeutul intenționează să abordeze problema dvs., obiectivele dvs. de tratament, posibilități de planificare a întâlnirilor și posibile obstacole în atingerea obiectivelor.
În timpul primei întâlniri, pot fi discutate și alte aspecte, cum ar fi:
4.Primele ședințe
Un terapeut de orientare cognitiv-comportamentală va dedica primele câteva ședințe pentru a evalua severitatea și cauzele problemelor concrete pe care le aveți. În general, acesta va pune întrebări destul de specifice despre preocupările sau problemele care vă provoacă suferință și despre momentul și locul unde acestea se manifestă. Odată ce evaluarea progresează, vă puteți aștepta ca, împreună, să stabiliți obiective acceptabile din perspectiva ambelor părți ale schimbărilor pe care doriți să le faceți. Dacă nu puteți fi de acord cu obiectivele terapiei, ar trebui să luați în considerare găsirea unui alt terapeut.
5. Desfășurarea ședințelor
După stabilirea obiectivelor inițiale, terapeutul va discuta cu dumneavoastră una sau mai multe abordări care vă pot ajuta să vă atingeți obiectivele. Deoarece TCC este o terapie bazată pe dezvoltarea abilităților, clienții vor trebui să și le însușească și să exerseze aceste abilități. În acest context, elementul central al TCC îl reprezintă rezolvarea de sarcini, stabilite de comun acord, între ședințe (alte forme de terapie nu implică astfel de exerciții).
Pe măsură ce terapia evaluează, terapeutul trebuie să evalueze în mod constant progresul dvs. spre îndeplinirea obiectivelor. Dacă nu progresați sau dacă progresul este prea lent, terapeutul va sugera cel mai probabil modificarea sau schimbarea abordării terapeutice.
Este recomandat ca, în permanență, să vă adresați și să răspundeți la următoarele întrebări: