Ingrediente vedetă care ne fac viața mai frumoasă și mai sănătoasă
Fructele și legumele sunt fantastice! Sunt teribil de gustoase.
Veți observa, desigur, ingrediente aproape omniprezente în rețetele noastre. Să nu înțelegeți greșit: toate fructele și legumele sunt minunate și sănătoase dar câteva dintre ele oferă o doză zdravănă de nutrienți în sucuri și n-ar trebui să ne lipsească din cămară.
Verdețuri
Plantele cu frunze verzi furnizează mai mulți nutrienți decât orice alt aliment natural.
Varza kale – Desi e cunoscută din Evul Mediu,
varza kale a intrat în centrul atenției de-abia
recent, datorită calităților ei indiscutabile. Calorie
cu calorie, contine mai mult fier decât carnea
roșie și mai mult calciu decât laptele. Asadar,
contribuie la dezvoltarea celulelor, la transportul
oxigenului prin organism și la întărirea oaselor. În
plus, concentrația ridicată de antioxidanți și de
vitamina K ajută la combaterea mai multor tipuri
de cancer. Pe deasupra, contribuie la detoxifierea
organismului, furnizând ficatului fibre și sulf.
Spanac – Popeye a fost un adevärat deschizător
de drumuri, fără să știe că, pe lângă forța dată
mușchilor, spanacul putea să-l apere de cancer, de
degenerescență maculară și de inflamații, datorită
concentrației sporite de clorofilă și de
carotenoide. Cu greu vei găsi un aliment vegetal
mai bogat în vitamina K, bunà pentru sănătatea
oaselor. Asemenea verzei kale, conține fier și
vitamina C, esențială pentru absorbția fierului,
care ajută hematiile să transporte oxigen în organism.
Castravete – Castraveții fac parte din aceeași familie cu pepenii. Datorită conținutului bogat
de apă (peste 95%), sunt nemaipomeniți pentru
sucuri. Au un continut scăzut de zahăr, dar
și o gamă largă de vitamine și minerale. Potasiul
contribuie la regenerarea organismului în urma
efortului, prin hidratare și echilibru electrolitic
iar jumătate de castravete vă furnizează 10% din
doza zilnică recomandată de vitamina K. Mai mult,
ajută la curățarea tenului. Sucul de castraveți are
un gust înviorător și dulceag și se potriveste bine
cu celelalte legume și fructe.
Rădăcinoase
Sfecla roșie – Sfecla roșie are nenumărate bene-
ficii care conferă statutul de superaliment.
Responsabilă pentru coloritul intens al sfeclei e
betacianina, fitonutrient cu proprieăți antioxi-
dante, antiinflamatoare și detoxifiante. Sfecla roșie e bogată în potasiu, magneziu, fier, vitaminele A, B6 si C si, mai ales, în acid folic. E adesea asociată cu o vitalitate sporită, cu o mai bună circulație a sângelui și cu scăderea tensiunii arteriale. După ce The New York Times a dezvăluit că unii cicliști consumă 500 ml de suc de sfeclă inaintea curselor pentru viteză si anduranță, datorită aportului crescut de oxigen în zona mușchilor pelvieni, cercetătorii și-au indreptat atenția asupra rolului jucat de sfeclă în stimularea performanțelor sportive. S-a descoperit că sportivii care consumau zilnic suc de sfeclă aveau rezultate mai bune decât aceia care consumau doar înaintea competițiilor, așa că perseverați! Beți suc de sfeclă roșie așa cum ați bea un pahar de vin bun. Nu-l sorbiți dintr-o înghițitură, mai ales la început, întrucât sucul de sfeclă roșie e un detoxifiant puternic și îți poate provoca greață dacă îl beți prea repede. Mare grijă: pătează!
Morcovi – Portocalii și crocanți, morcovii
sunt bogati în betacaroten (fitonutrient pe
care organismul îl transformă în vitamina A).
Proprietățile lor antioxidante ajută văzul,
reproducerea, creșterea sau protejarea membranei celulare, alături de o mulțime de antioxidanți puternici. Morcovii au o concentrație ridicată de apă (pânà la 85%) și gust dulce, asa că pot fi folosiți ca îndulcitori naturali în suc. Dacă ai pus prea multă sfeclă roșie, adaugă un morcov și o felie de limetă pentru a echilibra gustul sucului.
Cartofi dulci – Omologul sănătos și plin de
nutrienți al cartofului alb se numără printre favoriții nostri. Stați liniștiți, dragi carbofobi, conținutul său bogat în minerale și în vitamine esențiale (precum vitaminele C si B) protejează împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, iar potasiul (mai abundent decât în banane), magneziul și cuprul ajută la normalizarea tensiunii arteriale, precum și la îngrijirea pielii și a mușchilor. Cartoful dulce este un ingredient de nädejde pentru orice suc.
În timpul stoarcerii, lasă un strat alb (bogat în
amidon) pe fundul containerului. Toarnă sucul
și îndepărtează sedimentul.
Fructe
Fără îndoială, sucul de fructe e delicios, dar
beți-l cu moderație și încearcați să consumați în
egală măsură legume, pentru a ține nivelul
zahărului sub control. Am selectat fructe
din eșalonul inferior al Indicelui Glicemic, pentru ca sucul să nu vă provoace creșterea bruscă a glicemiei, dar cu nenumărate proprietăți curative și versatilitate în alcătuirea rețetelor.
Mere – Sucul natural de mere e o sursă
Nemaipomenită de vitamina C, antioxidantul care
întărește sistemul imunitar și protejează celulele
de efectele nocive ale radicalilor liberi. Coaja de
măr e bogată în quercitină, antioxidant natural
ce protejează colonul. Find unul dintre cei mai
gustoși îndulcitori naturali, mărul se potrivește
atât cu verdețurile, cât si cu rădăcinoasele.
Pere – Bogate în vitaminele B2, C si E, cupru,
potasiu și pectină (fibră solubilă în apă), perele
mențin nivelul colesterolului în limite acceptabile
și tonifică intestinul în vederea unei digestii și
excreții sănătoase. Dacà esti începător într-ale
verdețurilor, află că perele reprezintă o contra-
pondere nemaipomenită la gustul puternic lăsat
de broccoli sau de varza kale.
Ananas – Ananasul reprezintă un caz cu totul
aparte pe scara indicelui glicemic. Majoritatea
sucurilor de fructe se află mai sus în ierarhie
decât echivalentul lor din natură, dar sucul de
ananas ajunge, în medie, la 43, pe când fructul
crud urcă până la 66. Sucul de ananas e bogat
în bromelaină, enzimă ce sprijină digestia și are
un rol important în menținerea sănătății oaselor
și a articulațiilor. În plus, e plin de vitamine (de la
A la C), și de minerale precum mangan, cupru si
folați. Sucul de ananas proaspăt stors are o aromă
tropicală și poate fi adăugat în sucul de legume
ca îndulcitor.
În continuare vă prezentăm un suc delicios, acest suc te va înviora în câteva clipe, îl considerăm o fântână a tinereții.
Preparatul conține vitamina A, care ajută la îngrijirea părului și a pielii, iar concentrația ridicată de vitamina C (superantioxidant) întărește sistemul imunitar și împiedică oxidarea celulelor
(ce rost are să arăti bine dacă nu te simți bine?). E un omagiu adus Ananasului la pătrat din gama de sucuri presate la rece, la care am adăugat puțin ghimbir pentru proprietățile sale detoxifiante și, la
o adică, pentru gustul său nemaipomenit!
1 măr roșu | 1 măr
verde acrișor
2,5 cm de rădăcină proaspătă
de ghimbir (cu coajă) | 60 g
de mentă proaspătă | 500 g
de ananas curățat și tăiat în bucăți
Să aveți parte de sănătate și zile frumoase!