<
Sănătate

Lavinia Soporan: „Sănătatea e o stare de bine, să o înțelegem. Nu pierdem timp ci câștigăm viață”

Bună ziua! Numele meu este Lavinia Soporan. Sunt soție și mămică. Cine mă cunoaște știe că îmi place să stau între flori și că îmi petreceam timpul la “Flower Studio by Lavinia Soporan”. Era o adevărată plăcere să lucrezi între flori, între atâtea culori și miresme, dar aveam o oarecare dezamăgire când lucram cu trandafiri pentru că majoritatea dintre ei nu aveau parfum. Adoram toate florile care erau parfumate și tocmai de aceea mi-a fost atât de ușor să mă îndrăgostesc de uleiurile esențiale. De la cea mai cunoscută floare, Lavanda, până la uleiuri esențiale din Trandafir, Iasomie, Melissa sau Ylang-Ylang am ocazia să le iau cu mine oriunde merg. Îmi plac florile și sunt răsfățată cu buchete de flori din partea lui Adrian, soțul meu. Din păcate, acestea nu rezistă foarte mult deși le acord atenția pe care o merită. De parfumul florilor dintr-un buchet mă pot bucura cam o săptămână. În schimb, sticluțele cu uleiuri esențiale mă desfată mai mult timp și le pot lua cu mine oriunde.

Știați că în vechime parfumurile erau de fapt o combinație dintre uleiuri vegetale și plante, flori sau rășini?! “Apa ungurească” sau “Parfumul Reginei Ungariei” a fost primul parfum modern din lume creat în 1370. Regina Elisabeta a Ungariei a fost cea care a cerut crearea acestei esențe şi tot ea este cea care i-a dat numele parfumului care a rămas în istorie. Legenda spune că parfumul a fost cerut de regină pentru a-l seduce pe regele Poloniei cu care ulterior s-a şi căsătorit. Acest parfum era un amestec de esenţe de rozmarin. Acest prim parfum modern a fost mai mult decât o esenţă frumos mirositoare deoarece avea şi rol terapeutic. A fost folosit pentru tratarea reumatismului. Astfel, de când am descoperit uleiurile esențiale, eu am schimbat sticluțele de parfumuri sintetice cu aceste “esențe tari care se țin în sticluțe mici”.

Începând cu această săptămână am deosebita plăcere să vă prezint o rubrică în care am să vă împărtășesc puțin din trăirile și experiențele mele ca și mamă, ca și părinte. Cu fiecare copil care se naște pe acest pământ ia naștere și o mamă. Perioada de sarcină este una frumoasă, dar pentru multe dintre noi, momentele cele mai frumoase apar după naștere, când îți ții prima dată în brațe puiul. Sunt momente unice și speciale, uităm de toate câte sunt în jurul nostru și nu ne putem opri din a privi aceste micuțe și gingașe ființe. La scurt timp după naștere, încep să ne apară tot felul de gânduri la care le dăm curs. Sunt o mamă bună? Oare am să mă descurc? Ce fac dacă nu doarme? Cum să îl îmbrac, să nu îi fie nici prea cald nici prea rece? Cum încep diversificarea? Cum îl liniștesc atunci când îi cresc dințișorii? Ce fac dacă starea lui de bine se schimbă? Sau câte și mai câte gânduri trec prin mintea și sufletul nostru, pe măsură ce aceștia cresc.

După naștere suportul fizic și emoțional primit din partea soților este foarte important pentru noi. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru  soțul pe care îl am pentru că mi-a fost, este și va fi mereu alături de mine în orice moment important. Eu sunt convinsă că viața fiecărui părinte s-a schimbat odată cu venirea pe lume a fiecărui bebeluș. În rubricile ce urmează, am să împărtășesc cu voi experiențele, trăirile și momentele prin care am trecut de când suntem părinți. Am să vă prezint felul în care noi am înțeles că starea noastră de bine este o alegere, iar această alegere este în mâinile noastre. Starea de bine a familiei noastre a fost schimbată de alegerile pe care le-am facut  într-un mod conștient dar și despre cum am înțeles puterea pe care a lăsat-o Dumnezeu în natură.

Așa cum am menționat la început, nu mi-a fost greu să mă îndrăgostesc de uleiurile esențiale pentru că acestea sunt extrase din flori, frunze, rădăcini, rășini, citrice sau condimente. Hippocrate, care este tatăl medicinei moderne, a ținut plantele la loc de cinste, iar doctorul și omul de știintă David Stewart spunea atât de frumos că „uleiurile esențiale sunt dragostea lui Dumnezeu manifestată în molecule”. În Biblie sunt menționate de peste 300 de ori de uleiurile  tămăduitore precum tămâia, smirna, nard, isop, trandafir, rozmarin, scorțișoară, cedru etc.

Când am auzit prima dată de ”uleuirile esențiale” m-am dus cu gândul la ceva gras și alunecos. După ce le-am experimentat, am observat că ele nu lasă urme, nu sunt grase. Sunt numite uleiuri pentru că plutesc la suprafața apei și nu se amestecă cu ea, ci doar cu uleiuri vegetale. Mai apoi în gândul meu a venit o altă întrebare…de ce sunt numite ”esențiale”? În primul rând ele sunt esențiale pentru supraviețuire. Plantele produc uleiuri esențiale și le utilizează pentru a supraviețui, a se proteja și a comunica cu mediul în care se dezvoltă. Ele sunt folosite pentru îndepărtarea dăunătorilor care le-ar putea mânca frunzele, dar și pentru a atrage animalele și insectele în vederea polenizării. Ele sunt esențiale atât pentru plante cât și pentru noi, căci prin folosirea uleiurilor esențiale acestea ne împrumută sistemul lor imunitar.

Mi s-a părut fascinant momentul în care am deschis prima sticluță de ulei esențial de lămâie și am simțit aproape imediat mirosul lui, iar aceasta se datorează moleculelor care se mișcă rapid și ajung la nasul nostru, ele îți schimbă repede forma de la lichid la gazos la temperatura camerei. Doar ce am deschis sticluța, am pus în palmă 2 picături pentru a inspira și deja toată camera mirosea a lămâie.

Acestea au fost câteva dintre gândurile pe care am vrut să le împărărtășesc cu voi la prima noastră întâlnire iar până data viitoare când am să vă vorbesc despre importanța calității uleiurilor esențiale dar și despre calitatea vieții, despre alegerile care ne aduc o stare de bine, să nu uitați că sănătatea este responsabilitatea noastră, a fiecăruia în parte. Până data viitoare nu uita că ”Sănătatea e în mâinile tale”!

Facebook- Sănătatea e în mâinile tale!

Telefon- 0756631721

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS