Dacă aveți o relație cu cineva cu tulburare de personalitate paranoică, înseamnă că știți deja cât de stresant și instabil emoțional poate fi. Fie că este vorba de un membru al familiei sau de un coleg, suspiciunile permanente, neîncrederea, învinovățirea sau interpretarea cuvintelor dumneavoastră pentru a le face să însemne altceva decât ați vrut să spuneți vă afectează în mod serios. Posibilele insulte, lipsa de sensibilitate față de sentimentele dumneavoastră sau convingerea rigidă că au întotdeauna dreptate vă pot determina să vă comportați cu aceste persoane cu foarte mare atenție. Gelozia și tendința lor de a controla totul poate face dificilă stabilirea și menținerea altor relații sociale făcându-vă să vă simțiți izolat și singur.
Probabil că simțiți că persoanele paranoide nu percep niciodată cine sunteți dumneavoastră cu adevărat. Pe de altă parte, sunt atât de preocupate să-și ascundă sentimentele și să nu dezvăluie informații personale încât poate fi dificil să îi simțiți ca fiindu-vă apropiate.
Într-o relație sănătoasă, încrederea se clădește în timp, pe măsură ce persoanele se cunosc mai bine. În relația cu persoană paranoidă se întâmplă invers: cu cât rămânem mai mult în relație, cu atât aceasta are mai puțină încredere în dumneavoastră și devine mai suspicioasă. Deși este posibil să vă simțiți copleșit sau vă puteți pierde speranța, vă puteți consolida relația încurajând persoana paranoidă apreciată să solicite și să primească ajutor specializat și să stabiliți limite sănătoase în relația cu aceasta.
Oricât de dureroasă și confuză poate fi relația cu o persoană paranoidă, încercați să păstrați în minte gândul că suspiciunea și gândirea distorsionată ale acesteia provin din frică. Deși convingerile lor pot fi total nefondate, frica, anxietatea și suferința pe care o trăiesc sunt foarte reale.
Este important să le recunoaștem suferința. Deși nu este nevoie să fiți de acord cu credințele nefondate ale persoanei dragi, îi puteți transmite mesajul că îi înțelegeți suferința provocată de aceste gânduri; astfel se va simți mai în siguranță și își va diminua furia și ostilitatea.
Nu îi contraziceți convingerile eronate și nu le respingeți instantaneu. O persoană paranoidă interpretează în mod greșit evenimentele ca fiind amenințătoare și punerea în discuție a acestui mod de a vedea lucrurile nu va face decât să-i consolideze credința că intenționați să o înșelați. Respectați-le convingerile, dar concentrați-vă pe temerile care stau la baza acestora. A vorbi deschis despre ceea ce simt, fără a le confirma gândirea paranoică poate ajuta la reducerea stresului și anxietății.
Și nu în ultimul rând, stabiliți limite. Stabilirea unor limite clare poate ajuta persoana paranoidă să înțeleagă efectele dăunătoare ale comportamentului său și, astfel, poate fi încurajată să solicite ajutor de specialitate. De exemplu, puteți afirma în mod clar că dacă vă mai acuză că îl/o înșelați sau vă împiedică să vă întâlniți cu prietenii, veți întrerupe relația până când va cere ajutorul unui specialist.