Dintre animalele de companie, câinii aduc cele mai multe beneficii pentru sănătatea mentală și fizică a copiilor (interacțiunea cu un animal diminuează nivelul de hormoni de stres din corpul nostru, scade anxietatea resimțită, crește stima de sine și starea de bine generală, scade probabilitatea de a dezvolta alergii etc.). Studiile au descoperit, de asemenea, că prezența unui câine reduce efectele pe care excluderea socială le are.
Izolarea socială și respingerea pot apărea dintr-un număr ridicat de motive, mai ales în școală, și chiar dacă nu au întotdeauna scopul de a crea distres psihologic, astfel de experiențe pot avea consecințe considerabile în termenii sănătății emoționale și comportamentale. Spre exemplu, pot apărea dificultăți academice, o scădere în comportamentul prosocial și o stimă de sine scăzută.
Un câine va acționa ca un „mecanism protector” și va reduce sentimentele de singurătate și izolare, crescând, de asemenea, încrederea în sine. Acest lucru se întâmplă deoarece atunci când un copil este exclusde ceilalți, el va căuta să se conecteze cu noi surse care au potențialul de a oferi afecțiune, iar cățeii sunt o sursă de suport social necondiționat.
În plus, a avea un câine ca animal de companie oferă copiilor posibilitatea exersării abilităților sociale necesare integrării în rețele sociale, crescând competența socială, probabilitatea de a interacționa cu alți iubitori de animale (extinzând rețeaua socială) și dezvoltând comportamentul de joacă.
Având în vedere că perioada copilăriei și adolescența sunt cruciale și influențează sănătatea și starea de bine pe tot parcursul vieții (abilitățile exersate acum fiind prerechizite pentru o navigare socială competentă la vârsta de adult), a adopta, spre exemplu, un câine, poate fi o decizie crucială pentru a influența dezvoltarea copilului dumneavoastră.