Durerea lombară este foarte comună, majoritatea oamenilor având cel puțin un episod de durere în timpul vieții.
Pentru a înțelege cum apare durerea lombară ne ajută câteva date despre anatomie. Spatele este format din oase, numite vertebre care formează coloana vertebrală și care protejează măduva spinării dar și din mușchi, nervi, ligamente și tendoane. Între două vertebre există câte un disc care are rolul de a proteja vertebrele și de a amortiza șocurile. Regiunea lombară este formată din cinci vertebre ultimele două fiind cele mai frecvent cauza durerii.
Sunt multe cauze de durere lombară, dar majoritatea nu sunt date de boli severe. Cea mai frecventă este durerea lombară nespecifică care nu este determinată clar de o boala specifică sau afectare severă a coloanei, ci mai degrabă apare brusc ca urmare a unei activități fizice determinând o întindere a unui mușchi.Alte cauze sunt spondilartroza, herniile de disc sau tasările vertebrale din cauza osteoporozei. Uneori durerea este dată de afecțiuni foarte serioase cum sunt infecțiile, tumorile sau sindromul cozii de cal. La oamenii mai tineri, în special bărbați sub 40 de ani durerea poate fi în cadrul unei boli numite spondilartropatie. În această boală durerea este cu debut insidios, durează de cel puțin trei luni, se ameliorează la mișcare, se accentuează la repaus, este nocturnă și dimineața prezintă o senzație de înțepenire care cedă la mișcare. Se poate asocia cu afectare a ochiului, psoriazis, boli inflamatorii intestinale și tumefiere a articulațiior.
Desigur durerea lombară poate aparea și datorită factorilor ocupaționali. Aceste includ posturi necorespunzătoare, condus pe distanțe mari, ridicarea obiectelor grele și în mod frecvent.
Investigațiile necesare pentru determinarea cauzei vor fi individualizate. Unii pacienți nu au nevoie de investigații suplimentare pe când alții a nevoie de radiografii, computer tomograf sau rezonanță magnetică.
Tratamentul va fi prescris individualizat în funcție de bolile asociate. Poate fi medicamentos sau nemedicamentos. Tratamentul chirurgical poate fi necesar la o minoritate din pacienți.
Când ar trebui să căutați neapărat un specialist:
În cazul durerii lombare studiile au arătat că este bine sa rămâneți activ pentru că recuperarea este mai rapidă (activități zilnice și mers pe jos). Dacă durerea este severă o poziție confortabilă este cu o pernă sub genunchi, cu capul și umerii ridicați. Pentru dormit poate fi confortabil pe o parte cu genunchiul de sus îndoit și o pernă între genunchi.
Dacă ați avut un episod de durere lombară trebuie să stiți ca ea poate să reapară. Pentru a minimiza riscul de a reapărea trebuie să rămâneți activ. De asemenea trebuie să acordați o atenție deosebită atunci când ridicați obiecte. Trebuie să țineti genunchii îndoiți și abdomenul contractat. Dacă lucrați timp îndelungat în picioare sau pe scaun trebuie să luați pauze regulate, să schimbați poziția sau să aveți un scaun cu un suport potrivit pentru spate.
Pentru consultații ne găsiți la Centrul Medical Galenus. Consultațiile sunt gratuite cu bilet de trimitere.
Referințe:
Dr. Vele Paulina
Medic specialist reumatologie
Doctor în Medicină
Competență ecografie musculo-scheletală