Recomandarea Academiei Americane de Pediatrie este cea care spune ferm că până la vârsta de doi ani, cel mai bine pentru copil e să nu se uite deloc la televizor, iar până la cinci respectiv șase ani, programul petrecut în fața televizorului să fie unul strict.
Cum afectează tehnologia modul în care funcționează creierele copiilor?
Bineînțeles că aspectul tehnologiei asupra vieții copiilor noștri are aspecte positive, dar și negative. Cel mai important aspect al efectelor pozitive se corelează cu educația, unde tehnologia oferă numeroase opțiuni în ceea ce privește metodele de educație și sursele de informare.
Aspectele negative ale tehnologiei sunt legate de sănătatea și dezvoltarea copiilor!
Un studiu efectuat în Marea Britanie arată că acei copii care utilizează computere se confruntă cu dureri de spate și gât. Adevăratul pericol sunt de fapt tabletele și telefoanele moderne cu ecran tactil care au un impact imens asupra dezvoltării motorii a copiilor (folosirea ecranelor tactile împiedică învățarea scrierii de mână, prin urmare dezvoltarea muschilor la degete și mâini)
Activitatea emisferei stângi a creierului este inhibată atunci când privim un ecran și din acest motiv nu se dezvoltă în parametrii normali, astfel că se pot crea deficiențe în gândirea critică și analitică. Sunt recomandate jocurile fizice, lucrul de mână sau oricare alte activități în care cele două emisfere ale creierului să lucreze împreună.
Din cauză că cele două emisfere ale creierului nu „comunică”, scade capacitatea intelectuală a noii generații și apar dificultăți de învățare și atenție.
Un alt dezavantaj al tehnologiei este că stimulii sunt prezentați mult prea rapid, astfel că depășesc capacitatea firească de procesare a creierului.