Salvarea din Turda are interzis la șotron (Articolul complet)
de Emil HĂLĂȘTUAN
Incidentul petrecut acum câteva zile, când o ambulanță s-a prăbușit, seara, târziu, în perimetrul unei fântâni arteziene în curs de amenajare în centrul Turzii, a provocat o suită de comentarii pe rețelele sociale ce funcționează prin mijlocirea internetului. Din opiniile exprimate acolo s-a desprins, prin virulență, aceea potrivit căreia, persoanele care au considerat că modul de organizare al șantierului și ritmul în care se execută lucrările de modernizare din centrul istoric al Turzii reprezintă principalele cauze ce au determinat ”aterizarea” mașinii de la Ambulanță direct în perimetrul fântânii arteziene de tip ”șotron”, adică amenajată direct la suprafața solului, au fost plasate în categoria proștilor!
Scopul acestui articol nu este de a polemiza pe tema dată. Autorii comentariilor postate, de exemplu, pe facebook, pot avea sau nu dreptate. Dar, cu siguranță, au dreptul la propria opinie. Că aceasta, odată exprimată, mărturisește despre lacunele în cunoștințele despre tema în discuție, este cu totul altceva. Oare dacă un om nu știe ce este aceea o fântână arteziană ” tip șotron” se poate considera că a promovat cu brio examenul de admitere în categoria proștilor?
Discuțiile pe această temă pot continua la nesfârșit. Mai importante se dovedesc a fi urmările incidentului ce se poate boteza ”Cazul șotron”. Sâmbătă, 21 octombrie, înainte de masă, o mașină a Salvării a intervenit la un caz, în centrul istoric al Turzii. Dar, pentru a nu periclita ”șotronul” al cărui perimetru a fost, de altfel, marcat, după incidentul de acum câteva zile, mașina ambulanței a fost parcată la colțul dinspre centru al străzii Șuluțiu. De acolo, până la domiciliul bolnavului pentru care s-a solicitat intervenția ”salvării” era o distanță de vreo sută de metri, poate și mai puțin.
În cazurile medicale ce necesită intervenția echipajelor de la ambulanță, timpul joacă un rol crucial. Scenariul după care a avut loc intervenția despre care se face vorbire are darul de a provoca fiori aparținătorilor nefericitului subiect. Imaginea unor oameni care au pornit la ”plimbare” cu targa mobilă prin centrul orașului și care, la întors, au avut de transportat un ”pasager” aflat în comă, după cum spune soția bărbatului care a avut nevoie de ajutor medical, a fost una de râsu’- plânsu’. Cititorii pot face un exercițiu de imaginație: Mașina Ambulanței, însoțită de cea a Poliției locale, aștepta după colt, în vreme ce echipajul salvării ”defila” prin centru cu targa, cu care transporta un om aflat în comă!
Iată recomandările ce trebuie urmate în cazul a două afecțiuni pentru care se solicit adesea intervenția ambulanței: Infarctul miocardic este cauzat de obstrucția completă a unei artere coronare, ce transportă la mușchiul inimii sânge cu oxigen și cu substante nutritive muschiului inimii. Înfundarea completă a acestui vas timp de peste 15-20 de minute provoacă moartea mușchiului inimii. Cât de rapid trebuie intervenit într-un astfel de caz?
Durata intervenției nu este cuantificată într-un număr oarecare de minute, dar se știe că intervenția medicală cât mai rapidă salveaza mușchiul cardiac de la moarte.
Accidentul vascular cerebral (AVC) dă mult de furcă personalului medical care lucrează în serviciiile de ambulanță. AVC-ul se produce din cauza intreruperii alimentării cu sange a unei părți a creierului. ”Într-o astfel de situație, tratamentul urgent este esențial, deoarece cu cât pacientul este tratat mai repede, cu atât mai mari sunt sansele ca persoana să supravietuiască și efectele asociate accidentului cerebral vascular să fie evitate sau diminuate” spun recomandările medicale.
Nu am căderea să mă pronunț asupra diagnosticului pacidentului plimbat sâmbăta trecută cu targa prin centrul Turzii, dar, în mod clar, omul trebuia să ajungă cât mai repede la mașina ambulanței, pentru a beneficia într-un timp cât mai scurt de intervenția de urgență. În articolul de față nu își au loc controversele pe tema răspunsurilor la întrebarea dacă ajutorul medical a fost, în acest caz, decisiv sau nu pentru salvarea unei vieți omenești! Opiniile, cu siguranță diverse, nu prea pot depăși condiția de simple presupuneri.
O singură certitudine este dincolo de orice fel de dubii. ”Șotronul” din centrul Turzii este acum ferit de niscaiva periclitări ale integrității sale. Pentru că salvarea are interzis la ”șotron”!