<
Actualitate

Salina TURDA, magnet pentru turiștii din întreaga lume!

Salina Turda, aflată în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, a devenit una dintre cele mai vizitate saline din Europa și una dintre cele mai comentate.
Salina Turda este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii din România în anul 2015.
Exploatarea sării din Salina Turda a fost sistată definitiv în anul 1932, din cauza dotării tehnice primitive, a randamentului scăzut și a concurenței altor saline ardelene.

In anul 1932 existau la Salina Turda următoarele mine de sare (de la sud spre nord):
– mina Iosif (1740-1900)
– mina Rudolf (1864-1932)
– mina Terezia (1690-1880)
– mina Ghizela (1857-1932)
– mina Anton (începutul sec.XVIII-1862).

Salina Turda s-a redeschis în anul 1992 (în scop turistic si curativ) și este vizitabilă tot timpul anului. In anul 2017 se puteau vedea fostele mine Iosif, Rudolf, Ghizela si Terezia. Demne de văzut sunt și utilajele medievale bine conservate din mină (unice in Europa), cum ar fi fierăria, crivacul și moara de sare. De asemenea, Altarul (cioplit în peretele de sare) și Scara Bogaților (o scară lucrată filigranat in lemn).

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în anul 2009 s-au desfășurat lucrări ample de amenajare a Salinei Turda, în scop turistic și curativ. Inaugurarea a avut loc în ianuarie 2010, după 2 ani de lucrări și 6 milioane de euro investiți.[15] Salina Turda deține în prezent săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport, dar și o „roată panoramică”, de unde se pot admira stalactitele din sare.[15]

Între 2012 – 2014 a fost executat un tunel de legătură între mina Terezia și mina Iosif, în lungime de 50 m, în scopul includerii în circuitul turistic și a minei Iosif, nedeschisă până acum accesului public.
In urma cu cativa ani, salina a primit o infatisare noua, transformandu-se intr-un parc futuristic aflat la 100 de metri sub pamant.

Prima privire pe care o vei arunca asupra acestui loc iti va taia răsuflarea.
Dupa ce cobori printr-o serie de tuneluri inguste si inghesuite, ajungi pe o platforma inalta care ofera o priveliste uimitoare spre pestera principala. „Privind dinspre tavan spre cascada de lumini si parcul de distractii aflat la 40 de metri sub picioarele tale, vei fi uimit de imensitatea acestui loc”, consemneaza jurnalistii australieni.

Daca esti destul de curajos, te poti plimba prin mina pe niste bucati de lemn. Daca vrei sa mergi la sigur, alege liftul din sticla care iti permite sa te bucuri de priveliste in timp ce cobori.

Locul destinat activitatilor este urias si cuprinde, printre altele, mese de biliard si de ping pong, un teren de handbal si o alee de bowling. Principala atractie este insa roata mare: inalta de 20 m, are 6 gondole a cate 8 locuri fiecare, iar o tura completa dureaza 8 minute.

O alta coborare in subteran te duce pe o insulita cu debarcader, care permite inchirierea barcutelor pe lacul subteran.

„Aceasta este frumusetea Salinei Turda. Printre toate cursele si țipetele de entuziasm se afla piese de arta, natura si istorie. Stalactitele atarna din tavanul de marmură in timp ce cărucioarele vechi si rotile de transmisie amintesc de modul in care munceau odinioara minerii. De asemenea, unii cred ca microclimatul unic al salinei are efecte terapeutice”.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS