Cristian Matei: „Suntem mândri cu Salina noastră, drept pentru care promovăm acest obiectiv turistic inedit atât pe plan local, cât și național și internațional”
La acest moment Salina Turda este în plin proces de modernizare și automatizare. Astfel, schimbăm paradigmele de la Salină prin tehnologizarea serviciilor turistice și modernizarea spațiilor din proximitatea ei.
Totodată, vă reamintim că prin adoptarea unei strategii de marketing am reușit promovarea celui mai frumos subteran din lume, modelat de oameni, în aeroportul Cluj-Napoca și urmează prezentarea în alte 110 aeroporturi internaționale.
Salina Turda este în top 3 mondial în publicații de specialitate, consacrate în turism, iar noi facem tot posibilul pentru a acorda atenția cuvenită acestui obiectiv pentru a fi mereu în topul celor mai frumoase și moderne destinații din lume.
Pentru a fi înscris pe listele UNESCO ale Patrimoniului mondial, un bun al moștenirii culturale a planetei trebuie înscris de statul care îl posedă, găzduiește și protejează. Consacrarea, acceptarea pe listă, este dată de Comitetul Patrimoniului Mondial, compus din reprezentanți ai 20 de țări, care se reunesc anual.
Pregătirea unui dosar de candidatură poate lua mulți ani de zile. Dosarele sunt depuse la centrul UNESCO de la Paris. Studiul dosarului poate lua aproape doi ani. Țara care a depus dosarul este avertizată de rezultatul analizei experților cu șase săptămâni înainte de anunțarea publică a deciziilor, astfel încât, în caz de refuz, țara să își poată retrage dosarul, lăsând calea liberă depunerii unei noi propuneri în anul care urmează.
UNESCO listează obiectivele după zece criterii; fiecare înscriere trebuie să întrunească cel puțin unul dintre criterii. Criteriile de la I la VI sunt culturale, în timp ce de la VII la X sunt naturale.
România are înscrise nouă obiective în Lista Patrimoniului Mondial, șapte culturale și două naturale, în cazul în care Salina Turda va fi inclusă va reprezenta cel de al treilea obiectiv natural al României pe Lista Patrimoniului Mondial.