Joi, 15 octombrie 2020 de la ora 16:00, la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii avut loc inaugurarea sălii de haloterapie, finanțat de Clubul Rotary din localitate. La acestă manifestare au participat cadrele didactice, copiii de la Clubul Copiilor precum și membrii Clubului Roary. În deschidere dna director Simona Șandor de la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii, a urat un bun venit oaspeților rotaryeni și a mulțumit în numele tuturor beneficiarilor și a întregului personal al Clubului Copiilor pentru implicarea și dăruirea celor de la Rotary în realizarea acestei amenajări, a unei saline artificiale dedicate copiilor cu afecțiuni respiratorii.
Simona Șandor, director al Clubului Copiilor Câmpia Turzii:
“Analizând impactul bolilor respiratorii asupra stării de sănătate la copii, posibilităţile logistice şi colaborarea cu Inspectoratul Școlar Județean, Palatul Copiilor Cluj și Clubul Copiilor Câmpia Turzii, Rotary Club Câmpia Turzii propune realizarea unui proiect în acest domeniu. Acest proiect constă în amenajarea la Clubul Copiilor din municipiul Câmpia Turzii a unui spaţiu de activităţi educative şi recreative în mediu cu ioni de sare, benefic pentru o respiraţie sănătoasă şi prevenirea bolilor aparatului respirator. Următoarele probleme de sănătate sunt vizate de haloterapie: bronşita cronică, sinuzita, scurtarea respiraţiei, constricţie toracică, tuse (în special noaptea sau după efort fizic), dopuri de mucus, wheezing, edem mucos, bronşita, adenoidită, rinita, amigdalita, faringita, pneumonie după un stadiu acut, boala bronşiectazică, infecţii respiratorii, gripa, rinosinusopatie, tusea fumatorului (în urma fumatului pasiv), infecţii respiratorii acute frecvente, sindromul sensibilitatii chimicalelor multiple, alergii la poluanţi industriali şi de casă, psoriazis, eczema şi neurodermatita. Încăperea asigură confortul, temperatura, iluminatul natural şi siguranţa necesare desfăşurării activităţilor extrascolare de tip afterschool, sub coordonarea şi supravegherea continuă a personalului didactic, conform normelor legale in vigoare. Încăperea este dotată cu mobilierul necesat specific desfăşurării activităţilor. În acest spaţiu s-a depozitat o cantitate de aproximativ 14.000 kg de sare brută sub formă de bulgări, clădiți şi consolidați pe rafturi din lemn de brad de la pardoseală şi până la tavan, pe lângă pereţi, mai puţin în dreptul geamului şi uşii de acces. Materia primă, sare naturală neiodată în stare pură, este achiziţionată de la SC Sarerom Turda, județul Cluj”.
Cu respectarea normelor sanitatre au urmat momente artistice oferite de formațiile artistice ale Clubului Copiilor, majoretele ,,Dream Girls”, ,,Sweet Girls” și ,,Star Girls” coordonate de coregraf Alina Bolboacă, solistele vocale Urcan Carla Teodora și Pop Gabriela de la grupul vocal ,,Melody” coordonat de voluntar Lăcătuș Nicușor, Duca Eliza și Borbely Raluca de la cercul de teatru, coordonat de profesor Simona Șandor. Din partea Rotary au luat cuvântul dnul președinte al Clubului Rotary din Câmpia Turzii Cosmin Câmpian, dnul Adrian Toth fostul președinte al Clubului Rotary din Câmpia Turzii(2019) și fostul guvernator al districtului 2241 România și Republica Moldova.
Cosmin Câmpian, președintele Clubului Rotary Câmpia Turzii:
“Îi mulțumim dnei director pentru spectacolul pe care ni l-a pregătit și se vede că, chiar se muncește la Clubul Copiilor, se fac multe activități frumoase. Clubul Rotary a avut această idee anul trecut prin președintele Adrian Toth. A fost ideea dânsului să facem această sală de haloterapie pentru toți copii din municipiul Câmpia Turzii și din zonele limitrofe.
Adriat Toth, fost președinte al Clubului Rotary Câmpia Turzii
“În primul rând mă bucur că putem să colaborăm, anul trecut când clubul nostru a decis să demararea respectivului proiect nu era problema sanitară existentă. Probabil că acolo sus cineva ne iubește. În contextul actual ceea ce aveți dumneavoastră aici, sala de haloterapie e deosebit de benefică și aduce grozave beneficii sănătății. O să puteți beneficia din plin de ceea ce asigură respectiva sală. E normal să ne implicăm în proiecte adresate comunității. Cluburile de rotaryeni sunt cu dedicație pentru acest scop, nu în ultimul rând vreau să-i mulțumesc dnului fost guvernator districtual Emil Sopian care a făcut un drum de la Baia Mare ca să fie aici alături de noi. Dânsul a fost mentorul nostru pentru derularea acestui proiect și cred că e cel mai în cunoștință să ne ofere mai multe informații”
Emil Sopian, fost guvernator districtual 2241 România și Republica Moldova:
“Dna director al acestui frumos club al copiilor, dle președinte, dragi prieteni rotaryeni, vreau să vă mulțumesc că m-ați invitat la acest eveniment deosebit din viața clubului vostru, vreau să le mulțumesc tinerilor artiști care chiar au avut niște clipe care ne-au umplut de bucurie și vreau să vă transmit salutul de prietenie și de considerație a Clubului Rotary Baia Mare 2005, club din care provin și eu. Ideea aceasta de cameră de haloterapie am văzut-o pentru prima dată, prin periplul meu în tot districtul meu 2241 România și Republica Moldova la Gherla. Când am terminat mandatul de guvernator am zis ce pot să fac pentru maramureșenii mei. Din toate proiectele care mi-au fost prezentate și pe care le-am văzut, a avut un impact deosebit această cameră de haloterapie. Și atunci mi-am propus ca în județul Maramureș să construim cinci astfel de camere de haloterapie la cinci grădinițe, în municipiul Baia Mare în orașul Sein, în orașul Târgul Lăpuș, în Sighetul Marmației și Vișeu. De-atunci să știți că s-a mai construit camere de haloterapie în mai multe orașe iar la ora actuală avem 11 astfel de camere de haloterapie, mai sunt la Gherla două la Hațeg la Caransebeș la Aiud care a fost inaugurată săptămâna trecută și iată aici la Câmpia Turzii într-un spațiu foarte generos și nădăjduiesc eu că vor beneficia de această terapie cu ioni de sare, cât mai mulți tineri. Vă felicit, mult succes în continuare la proiectele pe care le veți implementa în continuare cu comunitatea din Câmpia Turzii și contați întotdeauna pe sprijinul prietenilor din tot districtul”.
În încheiere dna director a subliniat faptul că în acest spaţiu au acces gratuit copiii din toate unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiu, care frecventează sau nu cercurile Clubului Copiilor, pe baza unei programări prealabile realizate la telefonul 0732 008 719 / prof. Lucia-Simona Șandor. De asemenea accesul în sală se face respectându-se toate procedurile de protecție anti COVID 19.
Un articol de Nicușor Lăcătuș
