Sportul REGE a fost și este FOTBALUL. Sportul care unește oameni, sportul care naște cele mai mari sentimente de pe fața pământului.
România a avut fotbal de care eram mândri. Acum România în materie de fotbal se află într-o tranziție în care „dinozaurii” lipsiți de pasiune și care au condus la starea actuală a fotbalului trebuie să facă un pas în spate și să lase oameni pasionați și bine pregătiți, oameni pasionați de acest sport, oameni care au o dorință mare de a confirma ca această tranziție să se facă într-un mod sănătos.
Fotbalul din zilele noastre implică foarte mulți bani. Pentru că un club de fotbal vine la pachet cu o serie de cheltuieli fixe dar și neprevăzute. Gestionarea acestor bani face diferența ca un proiect fotbalistic să aibă sau nu un viitor.
Starea fotbalului în general pornește de la fotbalul mic. De la ligile inferioare și chiar de la nivelul de copii și juniori. Azi nu mai e suficient să ai o minge si 11 copii ca să ai fotbal. În zilele noastre implică mult mai multe lucruri, unele chiar mici dar care de multe ori fac diferența.
Regele fotbalului din România, Gică HAGI recomanda acum câțiva ani într-o conferință de presă: „Investiți în copii și vom avea viitor”, iar de atunci repetă această frază aproape la orice interviu. NU ne cere să reinventăm fotbalul!
Iar când o spune REGELE atunci trebuie să ascultăm.
Investiția în copii împlică inclusiv timp, pasiune, seriozitate, pricepere.
Existența amatorismului pornește și se cultivă de la fotbalul de copii și juniori
Da așa este. Campionatul Județean de Fotbal destinat copiilor aduce o pată neagră asupra unei competiții care ar putea fi un spectacol la fiecare meci. Un spectacol care ar putea aduce din nou suporterii în tribune. Ai suporteri vin și sponsorii. Vin sponsorii, vin banii atât de necesari pentru un viitor sănătos în acest sport frumos.
Antrenori care încearcă să fenteze competiția, care folosesc „jucători pe fals” (un termen împrumutat din fotbal) în care vor să câștige cu orice preț (despre acest subiect vom reveni cu subiect și predicat, cu nume și prenume și dovezi video, veți avea mari surprize).
Organizatori de competiții care pur și simplu iau în râs această competiție, dar mai grav iau în râs copiii care vin zi de zi la antrenamente, muncesc, trudesc pentru un vis …acela de a ajunge fotbalist.
E grav când în zilele noastre copiii din România nu pot indica ca model în fotbal nici un jucător român.
FC Câmpia Turzii, un proiect puternic, sănătos care în primul an de existență a reușit să legitimeze 250 de copii, repartizați în 9 echipe pe categorii de vârstă, participă în campionatele organizate de AJF Cluj, este un caz special.
Dacă pe adresa clubului de fotbal din Câmpia Turzii vin aprecieri de la cluburile mari de tradiție din România, iată că din păcate unele personaje din fotbalul autohton încearcă multe jocuri de culise pentru a pune piedici unui proiect destinat copiilor din Câmpia Turzii.
Dacă încă din prima etapă au fost descoperiți „jucători pe fals” împotriva echipelor din Câmpia Turzii, lucrurile s-au schimbat după ce s-a pus piciorul în prag. Însă jocurile de culise nu s-au oprit.
Incopetență sau rea voință?
La meciul U13 dintre FC Câmpia Turzii și Sticla Arieșul Turda din etapa a II-a a Campionatului Județean de Fotbal Comisia Teritorială de Arbitri Câmpia Turzii nu a delegat nici o brigadă de arbitri la meci.
O bătaie de joc atât la adresa clubului gazdă care face eforturi considerabile pentru organizarea unui meci dar și pentru echipa oaspete care la fel o deplasare implică niște costuri și eforturi considerabile.
Astfel de practici din păcate nu au rămas excepții ci tind să devină o practică. În etapa a IX a la grupa de vârstă U15 în meciul dintre FC Câmpia Turzii și FC Viitorul Mihai Georgescu Cluj din nou nu a fost delegată nici o brigadă de arbitri la meci. Meciul nu s-a mai desfășurat și a adus o mare dezamăgire în rândul suporterilor de fotbal din tribunele de pe Stadionul “Mihai Adam”, dezamăgirea mare a fost și în rândul copiilor care muncesc zi de zi pentru meciul de la sfârșitul săptămânii.
Surpriza mare a fost când la meciul următor dintre FC Câmpia Turzii și Vulturul Mintiu Gherlii, categoria de vârstă U19, la fel nu erau programat nici un arbitru.
Dacă nu se intervenea la AJF Cluj nici meciul echipei de juniori U19 nu avea loc, la intervenția clubului a fost trimisă o delegație de arbitri de la Cluj.
Cum se deleagă brigada de arbitri la un meci de fotbal?
În fiecare zi de luni, până la ora 14.00 echipele au obligația să programeze meciurile la AJF Cluj. Meciurile sunt postate pe site-ul oficial al AJF Cluj.
În funcție de aceste programări Comisia Centrală a Arbitrilor și Comisiile Teritoriale deleagă arbitri.
În cazul în care o Comisie Teritorială nu poate asigura o delegare, notifică Comisia Centrala pentru a delega de la Cluj arbitri .
Comunicat FC Câmpia Turzii: Incopetență sau rea voință